Agris.cz - agrární portál

Zemědělský podnik Rostěnice zvýšil obrat o sedm pct na 687 mil.

22. 6. 2016 | ČTK

Zemědělský podnik Rostěnice z Vyškovska loni zvýšil obrat o sedm procent na 687 milionů korun, zisk rostl o 18 procent na 127,4 milionu korun. Výnosy ze zemědělské činnosti tvoří téměř dvě třetiny. Na zvýšení obratu se podílela zejména vyšší prodeje zásob a také vyšší prodej majetku než o rok dříve, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Rostěnice patří k největším zemědělských podnikům v republice a pěstuje zemědělské plodiny zhruba na 6400 hektarech polí. Loňská sklizeň byla nadprůměrná u obilovin, naopak vlivem počasí byla podprůměrná u řepky a u kukuřice. Nejvíce se loni pěstovalo ječmene, a to na 2500 hektarech. Aby společnost dosáhla na dotace, pěstovala na 370 hektarech i pelušku, příbuznou hrachu. Celkově loni společnost čerpala na dotacích 84 milionů, o 16 méně než o rok dříve.

Tržby z prodeje z rostlinné výroby byly zhruba na úrovni předchozího roku, naopak o více než šest milionů dále poklesly tržby z živočišné výroby, což plyne zejména z problémů odbytu vepřového.

Firma se zabývá také prodejem energie, provozuje totiž bioplynovou stanici. Stále nedokázala najít odbyt pro výrobu peletek v Lysovicích.

Letos firma investuje do obměny technologií pro rostlinnou výrobu, staví nové sociální zařízení a novou administrativní budovu v areálu v Rostěnicích. Postupně investuje i do nákupu pozemků, které jsou pro většinu zemědělců klíčové. Z velké části totiž hospodaří na pronajatých polích. Loni v ní pracovalo 126 lidí, stejně jako o rok dříve.

Majitelem 87 procent akcií podnik se pražská akciová společnost Faikusia.


Zdroj: ČTK, 22. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 19:04