Agris.cz - agrární portál

Znojemské historické vinobraní bude vrcholem oslav města

23. 6. 2016 | ČTK

Vyvrcholením oslav 790 let od povýšení Znojma na královské město bude letošní ročník Znojemského historického vinobraní. K výročí budou vyraženy speciální mince ve zlatém a stříbrném provedení, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel Znojemské besedy František Koudela. Vinobraní se ve Znojmě uskuteční od 16. do 18. září.

Nově bude v ulicích města hrát středověká hudba. Oficiální program nabídne 11 scén s hudebními a historickými vystoupeními. Na 350 prodejních místech si lidé budou moct koupit víno, burčák nebo řemeslné výrobky.

"Chceme návštěvníkům nabídnout co největší komfort, proto jsme v areálu hradu a na nádvoří vytvořili relaxační zóny s posezením," uvedl Koudela. V okolí města navíc přibude třetí stanové městečko.

Stejně jako loni se akce prodlouží až do neděle, která má být odpočinkovým závěrem víkendu vína a hudby. Poslední den bude opět vstup zdarma, ale zůstanou historická tržiště a část atrakcí pro děti. Vstupenky na páteční a sobotní program je možné zakoupit v předprodeji.

Znojemské vinobraní bylo loni ve stejném termínu jako Pálavské v Mikulově. Letos ve Znojmě termín o týden posunuli, kvůli sladění akce s termínem výročí založení města.

Znojemské vinobraní je největším svátkem vína v Česku. Akce klade důraz na historické pojetí a jeho součástí je tradiční průvod v dobových kostýmech s více než 500 účastníky. Každoročně na vinobraní zavítají desítky tisíc lidí. Loňského ročníku se podle organizátorů zúčastnilo 80.000 návštěvníků.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:00