Agris.cz - agrární portál

Na české talíře míří nová potravina: červi

23. 6. 2016 | Denik.cz

Brusel usnadní přísun kobylek, červů a dalšího hmyzu do tuzemských kuchyní a restaurací. Už nyní je řadí mezi takzvané potraviny nového typu.

Nezvyklé menu naservíroval svým hostům majitel restaurace U Bulánka v Batňovicích na Trutnovsku Petr Zach.

„Každý měsíc máme tematické hody. Tentokrát jsme chtěli přijít s něčím, co v okolí nikde není. Tak jsme uspořádali dva hmyzí večery," řekl Deníku Zach.

Hosté si pochutnávali na šesti chodech kuchaře Milana Václavíka. Menu obsáhlo červy, šváby, cvrčky či sarančata. „Hmyz se jí všude ve světě, jenom pro nás je to exotika," říká Václavík.

V NĚMECKU V REGÁLECH

Sarančata či červy na talíři si dokáží představit i bruselští úředníci. A tak je už stihli zregulovat.

Kobylky a další hmyz patří podle nařízení Evropského parlamentu mezi takzvané potraviny nového typu. Kdo je chce prodávat, musí podat žádost o registraci potraviny u Evropské komise i příslušného národního úřadu – v Česku 
u Ministerstva zemědělství. „V České republice nebyla žádost o autorizaci hmyzu nebo hmyzích produktů doposud podána," uvedla mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Proto v tuzemských supermarketech – na rozdíl od Německa či Belgie – moučné červy na tácku v chladicím boxu nenajdete.Tuzemští kuchaři a pro-
dejci pokrmů ze hmyzu se proto pohybují v šedé zóně. Nicméně hygienici jejich přípravu a prodej především na různých gurmánských festivalech tiše tolerují.

ZMĚNA ZA ROK A PŮL

Zanedlouho postačí registrovat hmyz jako potravinu jen u jednoho úřadu.

„V novém nařízení, které bude platit od roku 2018 bude hodnocení probíhat pouze na úrovni Evropské komise," podotýká Ježková.Toto schválení pak bude platit pro všechny země Unie. Tedy i pro Česko.

„V první řadě se pravděpodobně bude jednat jen 
o moučné červy," slibuje si restauratér Zach.

Poté by totiž mohli majitelé hospod odebírat hmyz od certifikovaných dodavatelů stejně, jako to dnes dělají třeba s hovězím.

NA KARI A ČESNEKU

V současné době si gurmeti pořizují červy na doma především ve zverimexech. 
A jak si takový hmyz připravit? Důležité je koření.„Používáme kari, bylinky, česnek a sojovou omáčku. Výborní jsou červi se salátem nebo s grilovanou zeleninou," říká Ladislav Pertl z teplické hotelové školy.

„Je to lehké jídlo, které si můžete připravit doma – stačí ogrilovat. Červ je plný proteinů, hodí se i pro vyznavače štíhlé linie," podotkl Pertl. 

Autor: Redakce / ČTK


Zdroj: Denik.cz, 23. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:19