Agris.cz - agrární portál

Rusko pohrozilo zákazem dovozu mléčných výrobků z Běloruska

23. 6. 2016 | ČTK

Rusko by mohlo kvůli špatné kvalitě zakázat dovoz mléčných výrobků ze sousedního Běloruska. Uvedla to dnes ruská zemědělská inspekce Rosselchoznadzor. Pohrůžka přichází v době sporů mezi Moskvou a Minskem ohledně ceny dodávek ruského plynu. Rusko podobné obchodní restrikce používá v případech zhoršení vztahů s jinými zeměmi, upozornila agentura Reuters.

Běloruské ministerstvo zemědělství uvedlo, že žádné problémy s kvalitou mléčných výrobků neregistruje. "Tento problém je vymyšlený," uvedlo.

Jeden z představitelů Rosselchoznadzoru ale popřel, že by pohrůžka zákazem dovozu mléčných výrobků měla nějaké politické souvislosti. Ruský ministr zemědělství Alexandr Tkačev také později uvedl, že Moskva neplánuje plošný zákaz dovozu, který by se týkal všech mléčných produktů z Běloruska.

Bělorusko je největším dodavatelem mléčných výrobků do Ruska. Moskva v roce 2014 zakázala dovoz mléčných výrobků a dalších potravin ze západních zemí jako odvetu za sankce, které na Rusko uvalily Spojené státy a Evropská unie kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 06:56