Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor chce mimořádné jednání vlády k pomoci zemědělcům

23. 6. 2016 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby neprodleně svolal mimořádné jednání vlády k situaci v zemědělství. Cílem tohoto jednání má být podle výboru schválení balíčku pomoci zemědělcům. Důvodem je podle přijatého usnesení mimořádně závažná situace způsobená dramatickým poklesem cen živočišných komodit. Chovatelé krav a prasat dlouhodobě prodávají maso a mléko pod cenou a hrozí jim zavírání chovů.

Výbor nepřijal mírnější návrh svého místopředsedy Jana Volného (ANO), který navrhoval, aby vláda zařadila toto téma jako mimořádný bod svého nejbližšího jednání.

Poslanci také požádali Sobotku, aby na úrovni evropské rady navrhl a vyjednával o zrušení protiruských sankcí. Žádají ho i o to, aby věnoval zvýšenou pozornost situaci kolem obchodních řetězců a jejich praktik. Sobotka by měl také vyzvat jednotlivá ministerstva k hledání možností úlev na odvodech zemědělců do státního rozpočtu. Jde hlavně o zálohy na sociální a zdravotní pojištění, slevy na daních z příjmů, o silniční daň nebo daň z nemovitostí a také o platby za odběr povrchové i podzemní vody.

Vláda už 8. června uložila ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), aby začal hledat spolu se svými kolegy nové způsoby řešení krizové situace v živočišné výrobě, ovocnářství a vinařství. Jurečka tehdy řekl, že možností je snížení daní či osvobození zemědělců od odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

Prezident agrární komory a potravinářské komory Miroslav Toman řekl před poslanci, že úlevy na odvodech mají zemědělci například v Polsku. Pokud podobný krok schválí Německo a další státy, ocitnou se tuzemští zemědělci v dalším nevýhodném postavení, argumentoval. Podle něj by zemědělcům pomohlo hlavně snížení odvodů, nezdaňování dotací a obdobných plateb také vratka spotřební daně z nafty u živočišné výroby. Tento návrh už vláda předložila poslancům. Ostatní návrhy jsou podle Tomana okrajové, poznamenal navíc, že by si zemědělci mohli proti sobě postavit veřejnost.

Ministru Jurečkovi výbor doporučil mimo jiné, aby navýšil o 600 milionů dotační titul na náhrady škod způsobených suchem. Ministerstvo zemědělství by také mělo využít část ušetřených peněz z minulých let na posílení postavení českých producentů mléka a vepřového masa. Ministr by měl také zlepšit medializaci výsledků kontrolních akcí.


Zdroj: ČTK, 23. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:25