Agris.cz - agrární portál

Lusky jsou letos vzácností

24. 6. 2016 | Denik.cz

Dva velkovýrobci zeleniny v regionu společnost Agrokomplex Bohušovice nad Ohří a Trojáček v Oknech začali už koncem minulého týdne sklízet hrášek. Zatím co Bohušovičtí ho pěstují ke konzervárenskému zpracování, Otakar Trojáček na lusky. Jeden využívá kombajny, druhý lidské ruce.

Okna a celé Polepsko zasáhlo před měsícem silné krupobití. Totálně poškodilo chmel a Trojáčkům vzcházející zeleninu. Ztráty se postupně odhalují. Ze 170 hektarů s hráškem je zhruba 100 hektarů poškozených, totálně zničené porosty zemědělec už zaoral.

„Takové krupobití pamatuji ještě jako kluk před 30 lety, kdy otec přišel o veškerou úrodu. Letos asi budeme rovněž ztrátový, protože právě hrášek v luscích nás živí. Nevěším však hlavu, podobně dopadla řada zemědělců a musí žít dál. Hrášek sklízíme postupně a výběr je náročnější. Proti minulým létům nám přijela pomoci zhruba jen polovina osvědčených rumunských Romů. Pomůžou i místní brigádníci a jako dobří křesťané jsme zapojili do práce i skupinu obyvatel z chráněného bydlení Diakonie," říká Otakar Trojáček.

Je to zvláštní, lidé jsou bez práce, ale zapojit se do sklizně se odváží jen někteří. Přitom při sklizni lusků si dokáže zručný člověk vydělat za hodinu i přes sto korun. Musí se však činit, pracuje se od brzkého rána a za každého počasí.

Část úrody Trojáčkům sklidili zloději. Majitel odhaduje způsobenou škodu na 40 tisíc korun. Policejní hlídka všechno nestačí ohlídat, několikrát zloděje vyrušila, ale ti byli dobře organizovaní a utekli.

Letos budou Trojáčkové sklízet ještě tykve hokaido, které se po krupobití vzpamatovávají, a ječmen. Na zbytku polí je vyseta svazenka na zelené hnojení.

Bohušovičtí jako první letošní zeleninu sklidili na 80 tisíc kedlubnů, část jich ještě mají na poli, aby je nabídli buď k mražení nebo pro základ k výrobě polévkových směsí. Na dvaceti hektarech mají květák, z toho jsou už dva hektary sklizené. Začalo se postupně sklízet zelí a za dva týdny přijde na řadu kapusta.

Společnost Agrokomplex Bohušovice nad Ohří měla poškozených krupobitím pouze několik hektarů se špenátem u Keblic. Nemělo to ale vliv na kvalitu a odběratelé ho bez problémů zpracovali. Firma pěstuje hrášek na 150 hektarech pro dvě zpracovatelské firmy včetně Severofruktu Travčice.

„Speciální bezlisté odrůdy se sklízí s malými přestávkami a podle požadavků zpracovatelů pomocí dvou kombajnů, které máme už třetí rok. Hrášek sejeme postupně na jaře asi v šesti odrůdách, přičemž každá má jiné vlastnosti a podle toho se musí u kombajnu nastavit pojezd, otáčky bubnu a přívod vzduchu, aby ztráty byly co nejmenší. Hrášek nepoléhá, je zdravější, déle vydrží v konzervárenské kvalitě a hlavně je výnosnější, proto jsme letos snížili osevní plochu o zhruba 50 hektarů," vysvětluje Ivo Kadeřábek, ředitel společnosti Agrokomplex.

Ani bohušovickému hrášku se nevyhnuli zloději. Jejich nájezdy však eliminuje častými kontrolami Policie ČR. Navíc když zloději po odjezdu zjistí, že natrhali hrášek ke konzervárenským účelům, který je drobnozrnný, a překupníci jim vyplatí menší bakšiš, tak si své snažení rozmyslí.

Bohušovičtí jako první letošní zeleninu sklidili na 80 tisíc kedlubnů, část jich ještě mají na poli, aby je nabídli buď k mražení nebo pro základ k výrobě polévkových směsí. Na dvaceti hektarech mají květák, z toho jsou už dva hektary sklizené. Začalo se postupně sklízet zelí a za dva týdny přijde na řadu kapusta.

Autor: Václav Sedlák


Zdroj: Denik.cz, 24. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:55