Agris.cz - agrární portál

Vinaři letos nevyužijí celou plochu pro nové vinice

24. 6. 2016 | ČTK

 Po vstupu do unie platil v Česku zákaz výsadby nových vinic, letos mohli vinaři poprvé požádat o rozšíření. Nově si budou moci zažádat od ledna příštího roku.

Zákaz měl vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od letošního roku se v Česku mohly rozšířit vinohrady o procento.

Ke konci loňského roku se vinná réva v ČR pěstovala na 17.673 hektarech, na konci letošního roku by to díky povolení mohlo být více. "Je však nutné brát v potaz, že k opětovným výsadbám vinic také patří klučení vinice, čímž dochází ke snižování osázených ploch vinicí. Výsledek by mohl být kolem 17.800 ha," řekl dříve ČTK vedoucí oddělení registru vinic Ústředního zkušebního a kontrolního ústavu zemědělského Rostislav Gruna.

Například v největší vinařské obci Velké Bílovice požádali o rozšíření o 3,46 ha. Podle mluvčího obce Stanislava Hrabala budou mít o rozšiřování zájem spíše velké firmy.

Loni se nejčastěji sázely Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Pálava a Chardonnay. Podle Gruny by mohl být letošní trend podobný.

V ČR bylo na konci loňského roku evidováno 18.304 pěstitelů vinné révy.


Zdroj: ČTK, 24. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 21:44