Agris.cz - agrární portál

Ovcí ve Zlínském kraji neubývá, chov ale ztěžují nižší dotace

27. 6. 2016 | ČTK

Ve Zlínském kraji meziročně ubylo 175 ovcí, chovatelé jich v regionu mají asi 22.500. V celém Česku přitom oproti loňskému roku ubylo 13.201 ovcí. Zlínský kraj patří mezi bašty jejich chovu, který je typický zejména pro Valašsko. V regionu mírně vzrůstá zájem o jehněčí maso, chovatelům ale ztěžují život nižší dotace.

"Nacházíme se zejména v méně příznivých oblastech a dopady snížení podpor jsou výrazné zejména u chovatelů, kteří nemají ornou půdu. U těch, kteří ji mají jen do 30 procent, je podpora nižší o 1000 až 1500 na hektar. Je to velice výrazné a zemědělci zvažují, že upustí od některých chovů," řekl dnes ČTK ředitel Agrární komory Valašska Josef Radílek.

Popularizaci chovu ovcí ve Zlínském kraji již deset let pomáhá akce nazvaná Ovčácký den na Valašsku, která má také propagovat jehněčí a skopové maso. Také dnes do Prlova na Vsetínsku přijeli chovatelé i zpracovatelé produktů z ovcí, aby se se svými výtvory pochlubili. Lidé tak mohou vidět stříhání ovcí, práci s ovčáckými psy a ochutnat jehněčí maso i ovčí sýry.

Podle Pavla Slováka, předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz pro Zlínský kraj, ovce v kraji nyní má asi 130 registrovaných chovatelů. "Malí chovatelé nekončí, mají chov oveček jako koníček. Větší chovatelé ale kvůli nižším dotacím mohou mít tendenci přecházet například ke kravám," obával se Slovák. Český strávník se navíc podle chovatelů učí jíst jehněčí pozvolna.

Rudolf Bezděčík z Lukova na Zlínsku chová ovce od roku 1989. Jeho stádo má 115 chovných ovcí, jehňat bylo asi 140. "Mám stálou klientelu. Zákazníci chodí a kupují si naporcované a odblaněné maso ze dvora. Jakmile ale mám víc jehňat, na která už zákazníci nejsou, prodávám je do sběrného střediska, odkud jdou do zahraničí. Cena je ale nižší," řekl ČTK Bezděčík.

Kvůli nižším evropským dotacím přišel letos o 80.000 korun. "Pokrátili to, ale omezení chovu jsem nezvažoval. Jednak mě to baví a hlavně už jsem zařízený. Máme všechny stroje na zpracování sena, v dohledné době nemusím investovat do zařízení. Takže se s tím vyrovnám," doplnil Bezděčík.

Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm podle učitele Pavla Bláhy zažívá období většího zájmu o studium. "Otevřeli jsme před třemi lety učební obor zemědělec - farmář, který je teď náš nejsilnější. Také chovatelství ovcí je na vzestupu, v regionu se bude rozvíjet. Někteří lidé ztrácejí práci, začínají sami hospodařit a vedou k tomu i děti," mínil Bláha.

Počet ovcí se v tuzemsku začal prudce snižovat po pádu komunismu, souviselo to se změnami v zemědělství. V posledních letech jdou však čísla nahoru, loňský rok je výjimkou. Ve Zlínském kraji bylo letos k 1. dubnu 22.519 ovcí, před deseti lety jich chovatelé měli asi jen 14.000. Více ovcí než ve Zlínském kraji v Česku je jen v Jihočeském kraji a v Praze a Středočeském kraji, které jsou hodnoceny společně. V ČR bylo k 1. dubnu 218.493 ovcí.

Jan Vondrášek


Zdroj: ČTK, 27. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:38