Agris.cz - agrární portál

Neapolská mafie nutila obchodníkům svůj chléb

28. 6. 2016 | ČTK

Rozšířit záběr svých aktivit na pekařské řemeslo se podle italské policie rozhodli členové neapolské mafie, kteří za "neodolatelné" ceny nabízeli místním obchodníkům a supermarketům vlastní chléb. Bochníky upečené v Camorrou ovládaných pekárnách nutili pod pohrůžkami násilím prodejcům členové místního klanu Lo Russo. Zadrženo bylo 24 lidí včetně majitele jedné z pekáren, uvedla dnes agentura AP.

Poté, co k obchodníkům zavítali mafiánští distributoři, většina prodejců raději svolila, že bude odebírat chléb, který až o 30 centů (devět korun) za kilogram převyšoval běžnou cenu. "Jen několik se odvážilo odmítnout," řekl podle AP velitel protimafiánské jednotky neapolské policie Giuseppe Furciniti, podle něhož těmto odvážlivcům hrozilo, že jim vyhoří obchod nebo utrpí jinou vážnou škodu.

Několik obchodníků se však obrátilo na policii, která začala pekárny a distributory odposlouchávat a odhalila celý systém. Zadrženým nyní hrozí obvinění z vyděračství.

Neapolská zločinecká organizace získává značnou část peněz z poplatků za "ochranu" neboli z klasických vyděračských praktik. Podle Furcinitiho však není chléb prvním potravinářským výrobkem, který Camorra zařadila do svého sortimentu - policie již řešila případy nabízení předražené buvolí mozzarelly.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 01:21