Agris.cz - agrární portál

Pivovar Primátor měl rekordní export, buduje distribuční centrum

29. 6. 2016 | ČTK

Pivovar Primátor Náchod loni zvýšil export o 6,7 procenta na dosud nejvyšších 35.159 hektolitrů piva. Zejména díky vývozu tak celkový výstav pivovaru vzrostl o 2,4 procenta na 134.939 hektolitrů. Hlavní letošní investicí pivovaru je vybudování distribučního centra s rozpočtem kolem 30 milionů korun. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Josef Hlavatý. Primátor je největším pivovarem v hradeckém kraji.

"Pivo vyvážíme do 33 zemí po celém světě. Například do Brazílie, Chile, Číny, Koreje, Thajska, Indonésie," řekl Hlavatý. Hlavními odbytišti jsou však evropské země, zejména Polsko, Rusko, Francie a Švédsko. Nosným exportním artiklem je ležák Premium. Významný podíl exportu tvoří speciální piva v čele se svrchně kvašeným pšeničným pivem Weizenbier. K vyšším prodejům Weizenbieru podle Hlavatého stále pomáhá jeho vítězství v britské soutěži o nejlepší pivo světa World Beer Awards v roce 2013.

Letošním záměrem pivovaru je opět dosáhnout výstavu přes 130.000 hektolitrů. "Export má nadále rostoucí tendenci a zatím se vyvíjí příznivě. V ČR nás nyní čekají rozhodující letní měsíce," uvedl Hlavatý.

Od nového distribučního centra, které bude mimo město poblíž hlavní příjezdové cesty do Náchoda od Hradce Králové, si pivovar slibuje zlepšení logistiky i chodu výroby piva. Se stavbou skladu, který má mít asi 2000 metrů čtverečních užitkové plochy, pivovar již začal. Vše by mělo být hotové do konce letošního roku.

Primátor, který má asi 80 zaměstnanců, se profiluje jako výrobce speciálních piv, která teď tvoří asi 36 procent jeho produkce. Aktuální nabídka pivovaru čítá 15 druhů piv a navíc několik sezonních speciálů, čímž patří k nejširším v českém pivovarnictví.

Pivovar patřil v minulosti městu Náchod, které jej v roce 2009 za 150 milionů korun prodalo liberecké firmě LIF. Prodej následně u soudu napadl neúspěšný uchazeč o pivovar, společnost Pivovar Holba. Soudy původně žaloby Holby zamítly, ale Nejvyšší soud letos v únoru všechny rozsudky zrušil a spor o platnost prodeje vrátil na začátek. Nové jednání u hradeckého krajského soudu zatím nezačalo.

Zdeněk Rychtera


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:37