Agris.cz - agrární portál

Zemědělci si o všechny peníze z rozvojového programu neřekli

29. 6. 2016 | ČTK

Zemědělci a farmáři nepožádali o celkovou částku tři miliardy korun, kterou mohli získat v květnovém kole evropského rozvojového programu. Více než 1600 žadatelů chtělo příspěvek ve výši 2,6 miliardy Kč. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková s tím, že resort doporučil k proplacení asi 1400 projektů za 2,26 miliardy. Ministerstvo peníze, které mohli zemědělci a potravináři získat, přitom navýšilo, když původně chtělo rozdělit pouze 2,3 miliardy korun.

Peníze by měly jít například do podpory investičních nezemědělských aktivit, například na stavební obnovu pivovarů nebo truhlářských dílen. O největší část peněz, 850 milionů korun, si podle informací ČTK řekli mladí začínající zemědělci. "Některá opatření nebyla vyčerpána, ale u jiných, jako je mladý začínající zemědělec a inovace byl naopak převis žádostí, například u mladých bylo podáno 681 žádostí a alokované finance vychází jen pro 40 procent zájemců," řekl za Agrární komoru ČR Jiří Felčárek.

Podle něj se u zemědělců projevuje nejistota z budoucnosti. "Někteří zemědělci mají obavy ze závazků, z návratnosti vložených investic, z dalšího vývoje odbytu a poptávky," dodal. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR Jiřího Šebka obecně panuje zklamání, že je nový Program rozvoje venkova, který funguje od loňského roku, složitější než předchozí. Zjednodušení, aby alespoň u malých projektů nebylo moc administrativních povinností, nejsou podle něj dostačující.

"Celkově to je neuvěřitelné martýrium, které vás může přivést do obrovských problémů, a to při podpoře 'jen' 40 procent částky, přičemž dříve podpora činila i 60 procent a více," upozornil. Podle něj se zemědělci prakticky na sedm let dopředu zavazují k tomu, co a jak budou dělat, kolik lidí budou zaměstnávat a podobně. "Množí se nám tu reakce, že se na to sedláci na rodinných farmách mohou vykašlat a udělají si ten svůj záměr raději sami," uzavřel.

Nyní šlo o druhou výzvu, první ministerstvo vyhlásilo loni. Zemědělcům, potravinářům a leníkům se v prvním kole přerozdělilo 7,5 miliardy korun. Nejvíce z nich zamířilo do živočišné výroby. Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

V podzimním dotačním kole programu rozvoje venkova chce ministerstvo zemědělství přerozdělit 4,6 miliardy korun. Zvýhodněni budou zájemci, kteří se spojí do odbytových družstev. Podle Ježkové je zatím navrženo, že družstevníci získají dva preferenční body. Pomocí nich mají větší šanci uspět s přiděleném podpory.

V zemědělském sektoru nyní panuje krize, výrobci vepřového masa a mléka prodávají své komodity pod náklady. Problém mají také producenti kuřecího masa a drůbeže, stěžují si na dumpingové dovozové ceny.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:22