Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy začala sklizeň ozimého ječmene a řepky

29. 6. 2016 | ČTK

Na Břeclavsku začali v tomto týdnu první zemědělci se sklizní obilí a řepky. Sedláci z jihu Moravy obvykle vyjíždějí ke žním jako první z celé republiky. Vzhledem k letošnímu průběhu vegetačního období se očekává velmi dobrá úroda velmi kvalitního obilí, řekli ČTK Antonín Osička ze Zemědělského družstva Bulhary a také Ivo Pokorný z Pomony Těšetice, která hospodaří na Znojemsku.

"Někteří kolegové už začali, my se chystáme vyjet ve středu. Nejprve začneme sklízet ozimý ječmen, poté přijde na řadu i pšenice. Letos je kvalita velmi dobrá a očekávají se i dobré výnosy," řekl Osička.

Břeclavsko bývá první proto, že je zde teplo a také jsou na části území písčité půdy, na nichž obilí dozrává dříve. Na Znojemsku se obvykle začíná nejdříve v okolí Dyjákovic a Hrádku, letos se na Znojemsku očekává začátek sklizně zhruba za dva týdny. "Začali jsme zatím akorát se senáží a sklízeli jsme vojtěšku na krmení," poznamenal Pokorný.

Letošní optimismus zemědělců ohledně úrody obilí a řepky pramení z dobrého průběhu vegetačního období bez větších výkyvů. "Měli jsme štěstí, že nepřišla žádná přírodní pohroma, jako jsou kroupy. Pršelo dostatečně, navíc se srážky dobře rozložily. Po suchých letech tak bude úroda lepší, než jsme bývali zvyklí," řekl Pokorný.

Podle dat projektu Intersucho letos ve vegetačním období jižní Moravu a především jižní suché oblasti nijak výrazně sucho nezasáhlo, mnohem hůře je na tom letos například severní Morava.


Zdroj: ČTK, 29. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 00:40