Agris.cz - agrární portál

Svaz: Zemědělcům letos klesnou tržby za mléko až o devět mld. Kč

30. 6. 2016 | ČTK

Českým chovatelům krav se kvůli špatným výkupním cenám letos sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun podle odhadu Zemědělského svazu ČR přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa, které je rovněž málo placené. Tržby za rozhodující zemědělské komodity celkově klesnou proti minulému roku minimálně o 11 procent zhruba na 75 miliard korun. Předseda svazu Martin Pýcha to řekl na dnešním zasedání výboru a kontrolní komise svazu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Příjmy zemědělských podniků se tak podle Pýchy dostanou na úroveň roku 2005. "Neklesají pouze ceny živočišných komodit, ale i rostlinných," uvedl. Výjimkou je podle něj z hlavních plodin jen řepka. Protesty kvůli špatné situaci na trhu s mlékem svaz nechystá, protože představitelé státu mají podle něj snahu hledat cesty pomoci zemědělcům. Ministerstvo zemědělství v koordinaci s dalšími ministerstvy zvažuje různé varianty, včetně daňových úlev. "My jsme v současné době ve fázi vyjednávání... Počkáme si, jestli dojde k nějakému rozhodnutí," řekl Pýcha.

Mléčná krize se týká celé Evropské unie. Unijní státy podle Pýchy nyní diskutují o možnosti povinného, anebo dobrovolného snižování mléčné produkce s tím, že by za to zemědělci mohli usilovat o finanční podporu. Podle Pýchy lze ale rozhodnutí zřejmě očekávat nejdříve za měsíc a zavedení tohoto opatření pak ještě nějaký čas potrvá. To bude udržovat v chodu i podniky, které by jinak s chovem dojnic samy skončily. Budou vyčkávat, jestli za snížení produkce nebude možné čerpat nějaké peníze.

V květnu dostávali farmáři v Česku za litr mléka kolem 6,25 koruny. "To jest, (mléko) je levnější, než před 20 lety," řekl předseda svazu. Mlékárny platí za litr mléka zhruba o dvě koruny méně, než by chovatelé krav potřebovali na pokrytí výrobních nákladů. "Ale samozřejmě máme podniky, které mají náklady mnohem větší. Záleží na tom, jak investovaly," podotkl.

Společnost Starojicko ve Starém Jičíně chová 740 dojnic. Ztrátové ceně mléka se snaží čelit omezováním nákupu krmiva a nahrazovat ho z vlastních zdrojů. "Stavy neuvažujeme snižovat, máme na to postavené kapacity," řekl ředitel Milan Krumpoch.

Situaci na českém trhu podle Pýchy zhoršuje rostoucí dovoz. "Zhruba 50 procent mléčných výrobků dovážíme ze zahraničí," uvedl. Skoro třetina českého mléka přitom plyne do mlékáren za hranicemi. Podle Pýchy by byli čeští zemědělci lépe chráněni před tlakem trhu, kdyby své mléko dokázali ve větší míře zpracovávat sami.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:40