Agris.cz - agrární portál

Povolování biocidů k hubení škůdců získá nová pravidla

30. 6. 2016 | ČTK

Za povolení biocidních přípravků k hubení škůdců budou výrobci zřejmě platit 30.000 korun. Za žádost o schválení účinné látky pro nový typ přípravku má činit úhrada 150.000 korun. Předpokládá to návrh nového zákona o biocidech, který dnes schválila Sněmovna. Normu nyní posoudí Senát.

Norma má aktualizovat dosavadní úpravu podle současných předpisů Evropské unie. Počítá se sankcemi nejen pro výrobce biocidů, ale i pro jejich uživatele. Za použití nepovolených biocidů nebo za nesprávné užití biocidních přípravků bude hrozit pokuta až 50.000 korun. Výrobcům a obchodníkům s biocidními přípravky má za porušení zákona hrozit až pětimilionová sankce.

Poslanci Soňa Marková (KSČM) a Jan Volný (ANO) podali k normě dvě technické úpravy, které se týkaly mimo jiné celního režimu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), jehož úřad má výrobky povolovat, s nimi souhlasil.

Záporným dopadem zákona může být podle ministerstva zvýšení cen a snížení dostupnosti některých biocidních přípravků na českém trhu. Zákon mimo jiné počítá s novým opatřením, které znemožňuje schválení takových účinných látek, které jsou považovány za nebezpečné podle unijního nařízení.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:29