Agris.cz - agrární portál

Tkalcovna v Bošicích na Prachaticku kvůli vlně chová ovce a kozy

30. 6. 2016 | ČTK

Manželé Ivana a Tomáš Jiřičkovi, kteří provozují v Bošicích na Prachaticku rodinnou tkalcovnu, chovají kvůli vlně na pronajatých pozemcích kozy a ovce a z ní třetím rokem vyrábí v chráněné dílně plstěné hračky, ozdoby a oblečení. Pro veřejnost pořádají prohlídky a kurzy zaměřené na ruční zpracování vlny. ČTK to řekli Jiřičkovi.

Ivana Jiřičková dlouho pracovala jako administrativní pracovnice. Práce ji prý ale nenaplňovala, proto se rozhodla svůj život změnit. "Asi jako každá žena jsem chtěla dělat práci, která za mnou bude více vidět," řekla Jiřičková a doplnila, že její kamarád si před časem pořídil ovce na vypásání trávy a "zamilovala se" do myšlenky z ní něco vyrábět. V téže době také zjistila, že je možnost požádat o dotaci, která podpoří podnikání a rozvoj malých firem na venkově.

Jiřičkovi nechali přistavět k rodinnému domu dílnu a začali v ní tkát koberce z ořezových textilních materiálů. Teprve poté přišla na řadu vlna a Jiřičkovým začal pomáhat první zaměstnanec. Na farmě současně přibývala další zvířata.

"Jsme chovatelé chlupatých zvířat, jako jsou například quessantské ovce, kašmírské kozy, lamy krotké," uvedl Tomáš Jiřička.

Surovou vlnu zpracovává tkalcovna tradičním způsobem - praním, česáním, barvením, předením, tkaním a plstěním. Plstění vlny umožňuje suchá technika pomocí plstící jehly. Ta má drobné zářezy, které zachycují ovčí vlas a opakovaným propichováním rouna ho zplstí. Suché plstění umožňuje prostorovou tvorbu, vznikají tak různá zvířátka nebo víly. Mokrá technika plstění se používá při výrobě větších předmětů, tašek nebo sukní.

"Plsť se vyrábí jako látka. Vlna se rozprostře, namočí vodou, do které je přimíchané mýdlo a olivový olej. Materiál se musí správně zpracovat. Vlákna jsou rozvolněná a je nutné je do sebe zacuchat," řekl Jiřička. Tkalcovně se podle něj daří zpracovávat materiál ze všech chovaných zvířat, jen s lamí vlnou si ještě neví rady.

V jejich tkalcovně Na vlně nachází zaměstnání i invalidé, kteří práci hledají těžko. "Díky různorodosti pracovních činností v dílně a hlavně vloh a schopností zaměstnanců vzniká pestrá mozaika netradičních vlněných výrobků," uvedla Jiřičková a doplnila, že o šikovné pracovníky mají ale stále nouzi.

Tkalcovna prodává své výrobky přímo v Bošicích nebo na řemeslných trzích a různých slavnostech v jižních Čechách. Největší zájem je o menší předměty jako plstěné podtácky, brože nebo přívěsky. Vyrobit ale umí i sukně, bederní pásy, šály, bačkory nebo čepice.

Pavel Pechoušek


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:55