Agris.cz - agrární portál

Anglická cumberlandská klobása možná po brexitu ztratí ochranu EU

30. 6. 2016 | ČTK

Nejenom status angličtiny, ale i střežené britské produkty jako je cumberlandská klobása mohou po odchodu Británie z Evropské unie přijít o oficiální ochranu evropského bloku. Asociace výrobců zmíněné klobásy nevylučuje, že ochrana tradiční uzenky z anglického hrabství Cumbria bude vyžadovat nový zákon, neboť ztratí unijní certifikaci zeměpisně chráněného názvu, uvedl server BBC.

Cumberlandské klobásy zapsala EU na svůj seznam v roce 2011. Seznam zaručuje, že na unijním trhu se mohou prodávat takto označené uzeniny jen po splnění daných kritérií, především musí být vyrobeny v Cumbrii a musí obsahovat nejméně 80 procent masa.

Na seznam zeměpisně chráněných názvů v EU patří mimo jiné řecký sýr feta, italský parmezán či francouzské šampaňské. Z český produktů jsou na něm zaneseny například budějovické pivo, olomoucké tvarůžky či pardubický perník.

V souvislosti s vystoupením Británie z EU se spekuluje rovněž o osudu angličtiny jako úředního jazyka unie. Podle pondělních slov předsedkyně ústavního výboru Evropského parlamentu Danuty Hübnerové angličtina o svůj status přijde, neboť o její registraci v EU požádalo jen Spojené království, zatímco Irsko a Malta, kde je angličtina jedním z oficiálních jazyků, tak neučinily. Zastoupení Evropské komise v Irsku ale následně takový výklad odmítlo.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:54