Agris.cz - agrární portál

Fond letos vyplatí na hlavní evropské dotaci 12,5 mld. Kč

1. 7. 2016 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) plánuje letos vyplatit prostřednictvím hlavní evropské zemědělské dotace, tzv. přímé platby na plochu, 12,5 miliardy korun. Zemědělci by měli dostat polovinu peněz z této dotace formou zálohy. Dnes to na tiskové konferenci řekl ředitel jedné ze sekcí SZIF Miloš Jirovský. Předloni se v platbě na plochu vyplatilo přibližně 21 miliard korun, z toho polovina formou zálohy. Loni zájemcům fond vyplatil zhruba podobný obnos jako plánuje dát letos, záloha však byla sedmdesátiprocentní.

O navýšení záloh může letos stejně jako loni rozhodnout ministerstvo zemědělství, které bude také rozhodovat o finální výši dotace na hektar. Zemědělci obecně upřednostňují vyplacení většího množství peněz dříve, aby mohli splácet své závazky u bank a dalších institucí.

Letos už skončilo podávání žádostí na hlavní dotační tituly, o peníze si řeklo 29.817 subjektů. Loni jich bylo přibližně o 800 méně. Celkem by zemědělci měli dostat 31,6 miliardy korun.

Loni se výrazně změnil systém proplácení dotací. Hlavní platba na plochu (tzv. SAPS) se snížila na polovinu, částečně ji nahradila platba pro mladé zemědělce do 40 let a na tzv. greening neboli povinné ozelenění. Celkem se počet druhů plateb zvýšil z 38 na 68.

Platbu pro mladé zemědělce může až po dobu pěti let získat mladý podnikatel, který hospodaří na pozemcích s maximální výměrou 90 hektarů. Nárok greening mají zemědělci, kteří pěstují různé druhy plodin a udržují mimo jiné na polích stanovenou výměru trvalých travních porostů.

"Předpokládáme, že do konce roku bude vyplaceno přes 90 procent SAPS (jednotná platba na plochu) a většina plateb pro zemědělce hospodařící na znevýhodněných oblastech," řekl Jirovský. Fond by měl začít rozhodovat o žádostech na SAPS od listopadu. O žádostech na ozelenění bude rozhodovat v první dekádě příštího ledna.

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč, předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Za pokles může především snížení cen zemědělských komodit, které nejvíce postihlo živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.

Letos se podle odhadů Zemědělského svazu ČR sníží chovatelům krav kvůli nízkým výkupním cenám tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa. Tržby za rozhodující zemědělské komodity podle odhadu celkově klesnou proti minulému roku minimálně o 11 procent zhruba na 75 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 1. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:22