Agris.cz - agrární portál

Vinaři z jižní Moravy plánují na léto pro turisty bohatý program

2. 7. 2016 | ČTK

Vinařské firmy z jižní Moravy plánují na léto pro turisty bohatý program, lákají je do chladných sklepů nebo na cykloturistiku. Novinkou je výstava k 80 letům vinařského družstva v Čejkovicích na Hodonínsku. Firma očekává, že letos díky ní bude mít vyšší návštěvnost, zjistila ČTK.

"Podle našich odhadů by mohlo sklepy letos navštívit něco mezi 25.000 a 30.000 návštěvníků. V loňském roce navštívilo sklepy 22.000 milovníků vína a historie," uvedl obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice Lukáš Lukáš. Výstava je zabudovaná přímo ve sklepích v dubových sudech. "Mapuje historii vinařství na našem území od 30. let minulého století až po současnost a je dokladem intenzivní práce zejména čejkovických vinařů, družstevníků, kteří se podíleli a podílí na rozvoji vinařského družstva," uvedl Lukáš

Do sklepů lákají Habánské sklepy ze skupiny Bohemia sekt, které loni s prohlídkami začaly. Tento rok firma vnímala jako zkušební. "Potřebovali jsme si ověřit, že návštěvníkům dokážeme připravit poutavý program a zároveň vše zařídit i po procesní stránce," uvedl marketingový ředitel Bohemia sektu Martin Fousek. Loňský program byl podle něj určený pro skalní fanoušky. "Lidé oceňovali hlavně možnost zažít genius loci 400 let starého habánského sklepa a ochutnat prémiová vína z našeho vinařství, jsme se v letošním roce rozhodli zpřístupnit sklepy větší části lidí. Již nyní se nám plní hlavně termíny ve všední dny, předpokládáme tedy, že návštěvnost několikanásobně stoupne," uvedl Fousek.

Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku se letos zapojí do různých akcí včetně sobotního nočního putování po sklepech. "Návštěvníci nás mohou navštívit i na Svatomartinské otevřené sklepy. Pokud někomu nevyjde ani jeden z termínů, máme stále otevřenou prodejnu, kde každý může naše vína ochutnat a posedět si ve starém historickém křížovém sklepě," uvedla obchodní ředitelka Vinia Ladislava Antálková.

Jihomoravský kraj je dlouhodobě neoblíbenější dovolenkovou destinací pro české cestovatele a třetí nejpopulárnější pro ty zahraniční. Podle vinaře Stanislava Hrabala z Velkých Bílovic turisté na jižní Moravě oceňují hlavně pestrost vyžití a koncentraci všeho možného na malém prostoru. "Mají tu skvělé moravské víno, kvalitní ubytování, památky světového významu, cyklostezky. Celý den i večer je co dělat. Zároveň jsou tu v bezpečí, což je faktor, který začal hrát v poslední době velkou roli," uvedl Hrabal.

Zájemce do regionu kromě sklepů lákají i cyklostezky. Například v sobotu 16. července se koná letní výlet ze seriálu Krajem vína 2016. Tentokrát se milovníci dobrého vína i nadšení cyklisté sejdou v Dolních Věstonicích, aby vyrazili do vinorodých vesniček kolem Pálavy. V terénu budou vyznačeny dvě trasy pro cyklisty a jedna pro pěší a na každé bude vždy několik zastávek u místních vinařů. Start i cíl je na Husím plácku v Dolních Věstonicích.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 2. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 05:53