Agris.cz - agrární portál

V Brně proběhlo mezinárodní zasedání k ochraně odrůdových práv rostlin

4. 7. 2016 | ÚKZÚZ

Tisková zpráva – Dnešním dnem skončilo týdenní jednání zástupců pracovní skupiny UPOV pro zeleniny, kterého se zúčastnilo 46 expertů z 20 členských států a mezinárodních organizací. Hostitelským státem výročního 50. zasedání byla Česká republika a celá akce byla zajišťována Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

Na slavnostním zahájení přivítal hosty ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka, který představil roli ÚKZÚZ v rámci mezinárodní spolupráce v oblasti zkoušení odrůd, ochraně práv k odrůdám. V úvodu zasedání informoval ředitel sekce rostlinné výroby ÚKZÚZ Jiří Urban o nových výzvách českého zemědělství a jejich řešení v rámci ÚKZÚZ. Ředitel Národního odrůdového úřadu Tomáš Mezlík prezentoval činnosti přímo související s procesem ochrany práv k odrůdám a registrací odrůd v našem ústavu. Významným hostem tohoto zasedání byl zástupce generálního tajemníka UPOV Petr Button.

V průběhu jednání byla řešena nejen obecná problematika  související se zkoušením odrůd jako např. využití biomolekulárních technik, aplikované statistické metody, hodnocení testů rezistencí, možnost zkrácení zkušebních cyklů, názvy odrůd apod., ale taktéž byly provedeny revize stávajících zkušebních směrnic a navrženy revize pro příští jednání.  V rámci půldenní technické návštěvy byla zorganizována prohlídka odrůdových pokusů se zeleninami na zkušební stanici ÚKZÚZ Chrlice a šlechtitelské firmy Semo a.s. Smržice, kde přivítal účastníky Jan Prášil, ředitel firmy a současně prezident ČMŠSA.

Ze strany UPOV i všech účastníků byl vyzvednut vysoce profesionální přístup pracovníků Národního odrůdového úřadu k organizování akce, odborné znalosti jednotlivých expertů zastupujících ČR a úroveň odrůdových pokusů na ZS Chrlice. Příjemným překvapením byla pro mnohé i úroveň šlechtění a široký šlechtitelský program firmy Semo Smržice a.s.

Agenda a pracovní dokumenty, které byly projednávány jsou zveřejněny na následujících odkazech na webových stránkách UPOV v části Meetings.:http://www.upov.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=38794 http://www.upov.int/meetings/en/details.jsp?meeting_id=38795

Posláním UPOV je zajištění a podporování účinného systému ochrany odrůdových práv s cílem podpořit rozvoj nových odrůd rostlin ve prospěch společnosti. Mezi hlavní činnosti UPOV patří podpora mezinárodní harmonizace a spolupráce při zavádění právních předpisů na ochranu odrůd rostlin. Harmonizace je podporována prostřednictvím různých aktivit v rámci UPOV. Mezi základní a neopominutelné patří zasedání technických pracovních skupin, jejichž výsledkem jsou doporučení metodických postupů a vzory formulářů a dohod. Jednání slouží taktéž jako základna pro výměnu názorů a sdílení zkušeností. Zástupci ÚKZÚZ se pravidelně účastní jednání pracovních skupin UPOV a aktivně se zapojují do aktivit v rámci UPOV.

Fotogalerie

 

Zdroj: ÚKZÚZ, 4. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:22