Agris.cz - agrární portál

Raw potraviny z Bali a Kanady inspirovaly mladý pár k podnikání

4. 7. 2016 | ČTK

Právě před rokem začala firma z Hněvošic na Opavsku Black Kale vyrábět ovocné a zeleninové šťávy. Jsou z bio produktů, lisované za studena v raw kvalitě. V prvním roce existence už majitelé šestinásobně zvýšili produkci a rozšířili sortiment. Dnes dodávají šťávy i na Slovensko a chystají další expanzi. Mladý pár Andrea Bitomská a Daniel Škubal přitom inspiraci pro své podnikání hledali v zahraničí. Vše o takzvané živé, tepelně nezpracované stravě se naučili na svých cestách po Kanadě a Bali.

Raw strava, jež neprošla tepelnou úpravou nad 45 stupňů Celsia a je podle svých vyznavačů plná aktivních enzymů, minerálů, vitaminů a kvalitních živin, zažívá ve světě velký boom už několik let. V poslední době pronikl tento výživový trend i do Česka. Náhlé popularity chtějí využít i hněvošičtí podnikatelé. Původně se Bitomská o tento směr stravování zajímala především z osobních důvodů, později pro raw stravu nadchla i partnera a společně začali podnikat.

Škubalovi se v tu chvíli navíc splnilo jedno přání. Už dlouho přemýšlel o založení firmy. Hledal vhodný obor a nápad. "Nápadů bylo hodně, chybělo ale to, co by z podnikání udělalo srdeční záležitost. To jsme našli v ovocných a zeleninových šťávách. Tím, že to je naše srdcovka, jsme překonali hodně počátečních problémů," míní.

Jejich firma z Hněvošic produkuje stále více šťávy, za rok produkce vzrostla šestinásobně. "Začínali jsme s nabídkou pěti šťáv a jednoho rostlinného mléka. Dnes nabízíme deset druhů koktejlů, tři rostlinná mléka, sedm druhů raw dortů. Do konce roku chceme sortiment ještě rozšířit," řekla Bitomská s tím, že dorty už dodávají do několika restaurací a šťávy testují některé obchody. "Lidé na to ještě nejsou zvyklí. Musí se naučit takové zboží v obchodě hledat," řekl Škubal.

Šťávy, které mají trvanlivost tři dny, tak dodávají především přímým zákazníků. Část výroby rozesílají po Česku přes internetový obchod. Dorty rozvážejí do restaurací a kaváren. "Původně jsme si mysleli, že našimi klienty budou hlavně sportovci. Po roce víme, že sportovci se zabývají hlavně sportem, zdravou stravu moc neřeší," uvedl Škubal. Nejčastěji jejich výrobky nakupují podle něj mladé matky a ženy obecně.

Pro výrobu šťáv mladý pár využívá speciální lis. Ovoce a zelenina téměř nepřijdou do kontaktu s kovem. Lisují za studena. "Máme odšťavňovač, který minimálně znehodnocuje vitaminy a minerály. Do budoucna bychom chtěli pořídit profesionální lis," řekl podnikatel. Společně se svou partnerkou chtějí také otevřít kamenný obchod, kde by lidé mohli jejich výrobky i ochutnat a dozvědět se o nich více informací.

"Od ostatních výrobců se lišíme jednak výrobou, zpracováním, surovinami v bio kvalitě a tím, že lahvujeme do skla a nijak šťávy neupravujeme," řekl. Ztráty zájmu lidí o raw stravu se ani jeden nebojí. "Momentálně to je módní vlna, to se ale ustálí. Lidé tuto alternativu ale budou dál vyhledávat. Vnímám to jako přirozený vývoj civilizace. Jen se vracíme k tomu, co se dříve běžně dělalo. Pak se ale vše zrychlilo a místo ovocných šťáv se začala prodávat obarvená voda, která ale vydrží dva roky. Právě od toho lidé ustupují. Stále více chtějí jíst zdravé věci," doplnil Škubal.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:52