Agris.cz - agrární portál

Včelaři z Děčínska se obávají šíření včelího moru ze Saska

5. 7. 2016 | ČTK

Včelaři z Děčínska se obávají rozšíření moru včelího plodu, který se objevil v pohraniční oblasti Saska. Zdroj nákazy Němci neobjevili, není vyloučeno, že se nachází na českém území. Krajská veterinární správa zatím v této souvislosti žádná rozhodnutí nepřijala. Preventivní opatření se proto chovatelé rozhodli učinit sami. ČTK to dnes řekla včelařka z Varnsdorfu Štěpánka Dlouhá.

V dubnu se v německé obci Ebersbach vyskytl mor včelího plodu, což je závažné onemocnění s velkým potenciálem šířit se z napadeného včelstva do dalších zdravých včelstev v jeho blízkosti. Tři včelstva ze dvou včelnic včelaři zlikvidovali, ostatní po ozdravném zákroku sledují. Kolem zdroje nákazy bylo vyhlášeno ochranné pásmo o poloměru jeden kilometr, které zasahuje až na české území.

Německý krajský veterinář podle Dlouhé informoval Krajskou veterinární správu v Ústí nad Labem a nabídl spolupráci s laboratorními rozbory. Povinnosti vyplývající z vytyčení německého ochranného pásma se totiž na české včelaře nevztahují.

"Mysleli jsme, že české úřady nechají vyšetřit včelstva a budou se snažit nalézt ohnisko. Ale bohužel, je tady podporováno až hašení problémů, nikoli prevence," řekla Dlouhá. Včelaři z dotčeného okolí tak pořádají přednášky, dobrovolné odběry a informační kampaň na vlastní náklady.

Včelí mor zasáhl chovatele v Sasku i před třemi lety. "Pokud se potvrdí ohnisko, vyhlásí veterinární správa mimořádná opatření, která spočívají ve vymezení ohniska, utracení včelstev v ohnisku, soupisu pomůcek a likvidaci všeho, co nelze dezinfikovat," popsal ČTK postup Ivan Kočan z krajské veterinární správy. Vyhlásí se také ohranné pásmo do zhruba pěti kilometrů v okolí a provádí se ještě další opatření. "Důležité je ale předcházet problémům, na to bohužel peníze nejsou," podotkla Dlouhá.

Státní veterinární správa připravila mapu ohnisek nebezpečných nákaz. Z ní k dnešnímu dni vyplývá, že s morem včelího plodu teď bojují hlavně na Moravě.

Dotaci mohou včelaři dostat na podporu chovů od Ústeckého kraje a také od státu. Ministerstvo zemědělství na začátku května zveřejnilo, že v následujících třech letech včelaři dostanou v dotacích 232 milionů korun. Polovina peněz bude z českého rozpočtu, zbytek z evropských peněz.

Radka Fialová


Zdroj: ČTK, 5. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:10