Agris.cz - agrární portál

Dobrovolníci ze světa pomáhají včelařům na Frýdecko-Místecku

7. 7. 2016 | ČTK

Skupina dobrovolníků z celého světa přijela do Chlebovic, místní části Frýdku-Místku, pomoci s úpravami a údržbou naučného včelařského areálu. Zároveň se s výukou angličtiny zapojí do programu dětské Letní školy včelaříků. Na tu se do včelařského areálu, který je unikátní například sbírkou medometů, sjede 30 dětí z celé republiky. ČTK to dnes řekly vedoucí areálu Marie Knödlová a za neziskovou organizaci INEX - Sdružení dobrovolných aktivit, která projekt pořádá, Kristýna Kolínová.

Kolínová uvedla, že projekty workcampů spočívají v pomoci zpravidla nějaké neziskové organizaci, ale zároveň jsou skvělou metodou mezikulturního poznávání. "Můžou se neformálně učit a u toho dělat něco prospěšného. Je to pro ně zajímavé i proto, že se podívají do té země z jiné perspektivy, že trošku uvidí, jak opravdu se tam žije. Když turista přijede do České republiky, tak se většinou podívá do Prahy, a kdo se podívá do Chlebovic?" řekla Kolínová.

Ve včelařském areálu už se do práce zapojilo osm dívek a chlapců z Francie, Itálie, Španělska, Ruska a USA. Nyní natírají dřevěný altán v zahradě a čekají je drobné opravy dalšího zařízení. "Tady je pořád nějaká práce. Kromě toho budou dobrovolníci tvořit program pro účastníky školy včelaříků," řekla Knödlová.

Účastníci projektu se shodují na tom, že do Chlebovic je přivedl zájem poznat novou zemi a kulturu a že nechtěli do žádného velkého města. "Chtěla jsem poznat něco úplně nového, něco, o čem vůbec nic nevím, zemi, která není ve Spojených státech moc známá. Tohle mi přišlo jako ideální příležitost, protože mě zajímá práce se včelami, ale hodně mě baví i práce s dětmi. Uvědomuji si, jak důležité jsou včely pro životní prostředí, proto mě to hodně zajímalo," řekla Američanka Katelyn Krehová.

Francouzka Charlotte Crétéová uvedla, že chtěla poznat novou zemi z lokální perspektivy. "Je skvělá kombinace, že s něčím pomůžu, budu užitečná, ale zároveň se toho hodně naučím. Baví mě objevovat místa, na která nechodí davy lidí, ale která jsou zajímavá a jedinečná, mají něco do sebe," řekla. Se včelařinou dosud neměla žádné zkušenosti, ale má ráda med, a tak přivítala možnost něco se dozvědět o včelách a včelaření.

Na desátý ročník Letní školy včelaříků přijedou děti, které se o včelaření zajímají, nasbírat další zkušenosti a vědomosti. Kromě programu v naučném areálu budou dojíždět i na včelařskou farmu. Dům včelařů spravuje základní organizace Českého svazu včelařů Frýdek-Místek. Kromě muzea, jehož sbírka medometů, tedy zařízení sloužících k vytáčení medu z plástů, je podle Knödlové Dům včelařů ojedinělý i ve světovém měřítku, návštěvníci v něm mohou vidět například včelařský skanzen, naučnou zahradu včelařsky významných rostlin nebo naučný včelínek. Funguje tam i obchůdek, který je zároveň poradenským místem.

Vlastimil Vyplel 


Zdroj: ČTK, 7. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:08