Agris.cz - agrární portál

Slovenský úřad uložil vysokou pokutu za kartel při prodeji mléka

8. 7. 2016 | ČTK

Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) uložil devíti podnikatelům pokutu v celkové výši téměř deset milionů eur (270 milionů korun) za to, že podle něj uzavřely dohody o cenách mléka a dalších výrobků. ČTK o tom dnes informoval PMÚ. Jeho rozhodnutí zatím není pravomocné.

Mezi potrestanými firmami jsou podle PMÚ podniky z oblasti maloobchodního prodeje a dodávek mléka, másla a smetany. Jedna z firem přistoupila v rámci řízení k urovnání, tedy přiznala nekalé jednání, pokuta ji proto byla snížena o polovinu. Bližší informace o potrestaných společnostech PMÚ neuvedl.

"Nejrozsáhlejší a nejdůležitější byla analýza zajištěné e-mailové komunikace. E-maily prokazovaly existenci dohod mezi dodavatelem a odběrateli. Klíčovou v tomto případu byla komunikace, která zahrnovala nastavení pultové ceny výrobků na celém trhu," uvedl antimonopolní úřad.

Vyšetřování případu úřad zahájil předloni, kdy provedl razie u několika podnikatelů v souvislosti s podezřením na uzavírání nezákonných dohod o cenách zmiňovaného zboží. Podle úřadu motivací takového jednání je dosažení vyšších zisků v neprospěch spotřebitelů.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 05:16