Agris.cz - agrární portál

ČR se bude bránit u soudu kvůli vracení 17 milionů Kč z EU

8. 7. 2016 | ČTK

Česko se bude bránit u Evropského soudního dvora proti rozhodnutí Evropské komise, podle kterého musí vrátit do evropských fondů přibližně 17 milionů korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda. Důvodem vracení peněz mají být nedostatečné kontroly investic do vinic mezi lety 2009 a 2013.

Podle komise mělo ministerstvo kontrolovat všechny investice, podle názoru českého státu jenom zlomek z nich. Česká strana se domnívá, že kontroly prováděla řádně, jak jí uložila evropská legislativa. Proto se chce u soudu bránit.

Půjde tak o druhou žalobu v krátké době. Vláda na začátku června schválila, že se ČR bude soudit u Evropského soudního dvoru kvůli vracení zemědělských dotací. ČR má vrátit do rozpočtu unie přibližně 800 milionů korun kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Peníze už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

Částka, kterou Evropská komise požaduje po Česku vrátit, představuje v průměru 0,93 procenta přímých plateb za příslušné období. Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo zda včas hlásili přesuny zvířat.


Zdroj: ČTK, 8. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:48