Výrobkem Libereckého kraje je jahodový džem z Českého ráje
8. 7. 2016 | ČTK
Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je letos Extra jahodový džem od Jana Kakose z Českého ráje. Od poroty dostal 890 bodů a porazil dalších 52 produktů, které letos dvě desítky výrobců z celého kraje do soutěže přihlásily. Na druhém místě skončila s 888 body Štafetka bez lepku od Jizerských pekáren a třetí byl Kozí sýr zrající typu Gouda z Farmy pod Ještědem s celkovým počtem 875 bodů. Oficiální vyhlášení výsledků bude 3. září na Krajských dožínkách v Mimoni, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.
Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci podle aktualizovaných zásad do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny. "Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," řekl ke způsobu hodnocení náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).
V letošním ročníku bylo nejvyšší zastoupení výrobků přihlášených do kategorie "Masné výrobky", kde soutěžilo 16 produktů, a v kategorii "Alkoholické nápoje", kde jich bylo 11. V kategorii "Biopotraviny" byl přihlášen jediný výrobek, porota se proto podle Daníčkové rozhodla cenu neudělit. Většina přihlášených firem se soutěže zúčastňuje pravidelně, poprvé letos své výrobky přihlásila Farma Pod Ještědem nebo Statek u Macháčků z Huntířova.
Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba nebo firma se sídlem na území kraje. Šanci ale mají i firmy sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt vyrábějí na území kraje. Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení "Výrobek roku Libereckého kraje". S oceněním je spojena i finanční odměna. K nejúspěšnějším výrobcům patří Jizerské pekárny, které letos vyhrály ve třech kategoriích, vedle bezlepkové štafetky, která skončila v absolutním pořadí třetí, získaly ocenění také čistozrnný chlebík a buchta s tvarohovou a povidlovou náplní.
Přehled oceněných v soutěži Výrobek Libereckého kraje 2016:
Kategorie | Název výrobku | Výrobce |
Masné výrobky | Jelení klobása | Folda |
Mléko a mléčné výrobky | Kozí sýr zrající typu Gouda - stáří 5 - 7 týdnů | Farma pod Ještědem |
Pekařské výrobky | Čistozrnný chlebík, 201 g | Jizerské peklárny |
Cukrářské výrobky | Buchta s tvarohovou a povidlovou náplní, 120 g | Jizerské peklárny |
Alkoholické nápoje | Bohemia "12" Hruška | Style Bohemia |
Nealkoholické nápoje | Lažanský rubín - Jablko s jahodou 100 % šťáva | Moštovna Lažany, výroba nápojů |
Ovoce a zelenina | Extra jahodový džem | Jan Kakos |
Ostatní | Štafetka bez lepku, 80 g | Jizerské peklárny |
Zdroj: Liberecký kraj
Zdroj: ČTK, 8. 7. 2016
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 01:54