Agris.cz - agrární portál

Slovenským farmářům nepomohly zlepšit výkony ani vyšší dotace

11. 7. 2016 | ČTK

 Ani vyšší dotace nepomohly slovenským zemědělcům v minulém roce zlepšit hospodaření. Výnosy odvětví klesly i kvůli nižším prodejním cenám, vyplývá z údajů slovenského ministerstva zemědělství.

Zisk sektoru se loni propadl o více než polovinu na 30,5 milionu eur (825 milionů korun), byť dotace do slovenského zemědělství stouply o bezmála čtvrtinu na 873,9 milionu eur (23,5 miliardy Kč). Výrazné zvýšení finančních podpor, které souviselo s čerpáním peněz z předchozího a současného sedmiletého programového období unijních fondů, nezabránilo mírnému poklesu výnosů sektoru. Podle ministerstva zemědělství by bez dotací většina farmářů ale vykázala ztrátu.

Slovenští farmáři se loni potýkali s poklesem cen svých produktů, přičemž nejvýrazněji, o desetinu, zlevnily výkupní ceny mléka a vepřového masa. V reakci na takzvanou mléčnou krizi, kterou vyvolal přebytek mléka na evropském trhu, slovenský premiér Robert Fico minulý týden oznámil mimořádnou dotaci farmářům ve výši 33 milionů eur (891 milionů korun).

Slovenští zemědělci a potravináři dlouhodobě upozorňují na nelichotivý stav odvětví a na klesající zastoupení domácích potravin na pultech obchodů. Negativní saldo zahraničního obchodu Slovenska s potravinami a zemědělskými produkty se loni prohloubilo na téměř 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy korun), přičemž pětinou se na tomto výsledku podílela obchodní výměna s Českem.


Zdroj: ČTK, 11. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:37