Agris.cz - agrární portál

Doporučení SVS pro chovatele zvířat v letním období

12. 7. 2016 | Zemědělský svaz ČR

Se začátkem července přišlo pro někoho velmi příjemné období plné slunce a tepla, které však není v případě vysokých teplot vhodné pro hospodářská či zájmová zvířata, a může být naopak spojeno s řadou zdravotních rizik a nebezpečím přehřátí. Státní veterinární správa (SVS) si dovoluje opět připomenout chovatelům obecné zásady, které je nutné dodržovat v průběhu následujících letních měsíců.

Všichni chovatelé jakéhokoli druhu zvířete, ať už hospodářského, zájmového nebo exotického, by měli věnovat zvýšenou pozornost zabezpečení zejména dostatečného napájení, chlazení a větrání. Z platných veterinárních předpisů vyplývá chovateli povinnost zabezpečit vyhovující podmínky a ochranu zvířat před možnými riziky ohrožujícími jejich zdraví, pravidelně minimálně jedenkrát denně kontrolovat zvířata i technologie a neprodleně odstranit případné závady.

V případě hospodářských zvířat, která jsou chována nejčastěji ve stájích a halách, by měla být zajištěna ventilace a náhradní zdroje energie pro případ výpadku proudu. Funkčnost náhradního zdroje, systémů řízení ventilace a hlášení změn teploty v hale musí být pravidelně prověřovány. Je vhodné také využít možnost mlžení či sprchování zvířat vodou. U hospodářských zvířat chovaných na pastvinách je nutné častěji sledovat, zda nevysychají zdroje vody, chránit zvířata před přímým slunečním žárem a zajistit jim možnost úkrytu do stínu prostřednictvím přístřešků nebo přírodních skrýší. Chovatelé by měli teplotu v následujících měsících průběžně a častěji sledovat, nespoléhat se pouze na automatické systémy, sledovat také pravidelné předpovědi počasí a uvědomit si všechny následky náhlé změny teploty a dopady případných výpadků proudu při bouřkách. Léto je zatím pouze na počátku a zaznamenané hromadné úhyny drůbeže Státní veterinární správu pouze utvrzují v přesvědčení, že podobné každoroční opakování těchto doporučení, je matkou moudrosti.

Nesmíme také zapomínat na zvýšená rizika spojená s přepravou zvířat. Přesuny je proto doporučeno naplánovat především na brzké ranní či pozdní večerní hodiny, kdy slunce už tolik nepálí, případně dlouhotrvající transporty přesunout na jiné dny. Je nutné pamatovat i na to, že při každém stání dopravního prostředku riziko přehřátí velice rychle narůstá.

Na dostatek vody a přizpůsobení chovu vysokým teplotám by neměli zapomínat ani chovatelé zájmových zvířat v rámci cestování se svými čtyřnohými domácími mazlíčky. To znamená např. delší procházky a sportovní aktivity omezit na chladnější rána nebo večery, při procházkách mít k dispozici pro zvíře pitnou vodu, měnit častěji vodu v miskách, při chlazení nepoužívat nikdy přímo ledovou vodu, ale spíše vlhké textilie, a dávat také pozor na to, aby měli psi v kotcích vždy dostatek stínu. Při delší cestě by se mělo pravidelně zastavovat, nechat zvíře proběhnout a napít. Odstrašujícím případem, který se bohužel občas stává, je nechat zvíře samotné zavřené v autě.

Pokud dojde k přehřátí zvířete, je nutné ho ihned umístit do stínu nebo do chladnější místnosti, položit ho na namočenou deku nebo ručník a přikrýt mu případně i záda. Břicho a tlapky je vhodné chladit vlažnou vodou, nikdy nepoužívat studenou vodu. Samozřejmostí je zabezpečit dostatečný přísun vody. Pokud žádné opatření nepomáhá, je nutné zajistit odbornou péči veterinárního lékaře.

Úřední veterinární lékaři SVS se v následujících měsících při své dozorové činnosti v chovech zvířat, bez ohledu na důvod prováděné kontroly, důkladně zaměří na dodržování podmínek péče o pohodu zvířat související zejména s výše uvedenými opatřeními v období letních dnů.

Mgr. Petr Pejchal

oddělení vnější komunikace

Zdroj: http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2016_doporuceni-pro-chovatele-zvirat-v-letnim-obdobi.html


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 12. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:52