Agris.cz - agrární portál

Kvůli dotacím nikdo neví, kolik stojí litr mléka, říká šéf mlékáren Savencia

12. 7. 2016 | Hospodářské noviny

Politici přemýšlí o dalších způsobech, jak ulevit zemědělcům. V oboru se mluví o krizi hlavně u výroby mléka a vepřového. Podle ředitele mlékáren Savencia a místopředsedy Českomoravského svazu mlékárenského Oldřicha Obermaiera je mléka moc. "Celé odvětví by se mělo snažit chovat tržně," říká. Nejvíc by oboru pomohlo, kdyby Češi více konzumovali mléčné výrobky.

Oldřich Obermaier, ředitel mlékáren Savencia, svými názory, jak sám říká, kolegy v oboru často provokuje. Například hodnocením současného přebytku mléka a poklesu výkupních cen v Evropě. "Když se na mlékárenství podíváme z dlouhodobé perspektivy, tak to, co se děje nyní, není nic výjimečného. Průměrná cena suroviny, která pro náš zpracovatelský průmysl postavený na mléku představuje tři čtvrtiny nákladů, je konstantní a měla by zase růst," tvrdí Obermaier.

Třeba podle ministra zemědělství Mariana Jurečky ale zemědělství a zejména živočišná výroba zažívají největší krizi od revoluce. Pro zmírnění situace připravil systém opatření (viz box), která mají zemědělcům ušetřit miliardy a krátkodobě jim pomoct s provozním financováním.

Obermaier se v byznysu s mlékem, který je podle řady hlasů spolu s produkcí vepřového masa momentálně nejohroženější částí domácího zemědělství, pohybuje padesát let. Za minulého režimu se podílel například i na dohodě mezi Francií a Československem. Ve Francii přestali používat termín plzeňské pivo, výměnou za to v Československu zmizelo označení camembert pro měkké zrající sýry. Proto vznikl hermelín. Obermaier, letitý šéf francouzského koncernu Savencia, který v Česku řídí mlékárny v Přibyslavi a v Hodoníně a prodává značky Sedlčanský, Lučina nebo Pribináček, je zároveň místopředsedou Českomoravského svazu mlékárenského.

Aktuálně je podle jeho tvrzení mléka na světě a v Evropě moc, což by mělo způsobit jen krátkodobou nerovnováhu a pokles cen. "Nenechejme si namluvit, že zemědělci jsou tu od toho, aby byla zaměstnanost nebo se přispívalo ke kultivaci venkova. Zemědělství se má postarat o to, aby se vyráběla potrava pro populaci," apeluje Obermaier na své kolegy, aby byli střídmí ohledně státních dotací.

Na obor je dle něj třeba nahlížet stejně jako na jakékoliv jiné odvětví ekonomiky. Když někdo vyrábí uhlí a nikdo ho nekupuje, těžko ho začnete vyrábět víc, přirovnává. A přesně toto se aktuálně v mlékárenství děje. Zatímco ještě v roce 2010 se v Česku vyrobilo 2,6 miliardy litrů mléka, loni už to byly téměř tři miliardy litrů. Rostou i dodávky mléka od zemědělců k jeho zpracovatelům v tuzemsku. Naopak klesá výkupní cena mléka. Podle dat Evropské mlékárenské asociace (EDA) za květen pak meziročně o 17 procent. Situace je obdobná téměř ve všech zemích Evropy. Růst produkce v první polovině letošního roku je patrný i u másla, sýrů a dalších mléčných komodit.

Kvůli tomu se podle Svazu zemědělců ČR letos oproti roku 2015 sníží tržby za mléko o sedm až devět miliard korun.

Skutečné ceny a odhady toho, jak se promítnou do byznysu zemědělců, jsou ale jiné než zmíněné statistiky. "Když se mě zeptáte, kolik stojí litr mléka, řeknu vám, že nevím. Protože musíte zohlednit všelijaké dotace, subvence, zelenou naftu a já nevím co ještě," podotýká Obermaier.

Nadprodukci mléka, kterou neodčerpá domácí trh, řeší zemědělci exportem. V tom často asistuje vláda, ať už prostřednictvím speciálních agrárních diplomatů, nebo finanční podporou vývozu. Objevují se dokonce i hlasy, které navrhují omezovat dovoz mléka. "Vyrábět mléko v syrovém stavu a dovážet výrobky z něj není šťastné," má jasno Obermaier. "Jestli to ale narovnávat dotacemi?" ptá se.

Řešení vidí jinde. Je třeba, aby lidé jedli více sýrů a jogurtů, pili více mléka. Jinak je nevyhnutelné, že producentů mléka a jeho zpracovatelů bude muset ubýt.

 

 

  

Zdroj: Hospodářské noviny, 12. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 08:50