Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v Karlovarském kraji letos zaseli více obilovin i řepky

12. 7. 2016 | ČTK

Zemědělci v Karlovarském kraji letos vyseli více obilovin i řepky. Zatímco ve většině krajů už kombajny začaly sklízet úrodu, v Karlovarském kraji se na začátek žní teprve čeká. Sklizeň by letos mohlo ovlivnit počasí, a to jak předešlé sucho, tak přívalové srážky posledních dní, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

"Poslední dva měsíce bylo v některých oblastech sucho a hlavně na lehčích půdách došlo k částečnému poškození porostů. V posledních týdnech se nicméně vyskytovaly četné přívalové deště, které způsobují místy (zejména v jižních, středních a západních Čechách) silné polehnutí porostů. Zemědělců se tak obávají, že letošní sklizeň bude vykazovat zhoršenou kvalitu sklizených obilovin," uvádí ministerstvo.

V Karlovarském kraji kraji letos zaseli zemědělci obiloviny na 19.476 hektarech, což je o 300 hektarů více než v loňském roce. Přibylo také ploch osetých řepkou, a to z loňských 6029 hektarů na 6477 hektarů letos.

Podle odhadů chebské Agrární komory by letošní sklizeň v Karlovarském kraji mohla být mírně nadprůměrná. Kraj na rozdíl od jiných oblastí nepostihly extrémní sucha. Kvalitu sklizně ale může ovlivnit počasí v době žní.

Vloni měli zemědělci v Karlovarském kraji u obilovin průměrný výnos 4,95 tuny z hektaru, u řepky byl výnos 3,44 tuny z hektaru.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:11