Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech je sklizeno 5,12 pct obilovin, žně přerušil déšť

12. 7. 2016 | ČTK

V Jihočeském kraji je sklizeno 6592 hektarů obilovin, což je 5,12 procenta z celkové oseté plochy. Kombajny zatím vjely jen do lánů s ozimým ječmenem. Po uplynulých dnech, kdy bylo hezké počasí, dnes žně přerušil déšť. Průměrný výnos u ozimého ječmene, který je v kraji sklizen z téměř 40 procent, je zatím 5,7 tuny z hektaru. Loni byl 5,55 tuny. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Na základě prvních letošních odhadů sklizně statistici předpokládají, že úroda základních obilovin bude v Česku nižší než loni. V porovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní by se měla snížit o 9,5 procenta. Opačná je situace u řepky, kde by se měla zvýšit o 4,5 procenta. Úrodu na jihu Čech zatím ovlivnily četné přívalové deště. U zemědělců tak panuje obava, že letošní sklizeň bude vykazovat zhoršenou kvalitu obilovin.

Ozimý ječmen se na jihu Čech začal sklízet v nižších polohách, v podhorských oblastech obilí ještě není zralé. Výnosy jsou rozdílné.

"V nižších polohách podniky hlásí již ukončenou sklizeň této obiloviny s výnosem kolem šesti tun z hektaru. Slunečné počasí se zasloužilo o slušnou kvalitu zrna vhodného k přímému uskladnění bez dosoušení. Na mnoha místech jsou porosty obilí a řepky přilehlé a poničené přívalovými dešti a krupobitím," uvedla ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Šťastná. Žně v Jihočeském kraji začaly zhruba před týdnem. Pokud se podle Šťastné dnešní deštivé počasí neprotáhne i do dalších dní, začne sklizeň řepky v jižních Čechách do dvou týdnů, poté se začne také sklízet pšenice.

"Chovatelé skotu momentálně finišují s druhým kolem senážování pícnin. Současné srážky jsou v průběhu žní obilovin na škodu, kvetoucí kukuřici ku prospěchu," dodala Šťastná.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:18