Agris.cz - agrární portál

V Löschnerově pavilonu v Kyselce vzniklo muzeum stáčení minerálek

13. 7. 2016 | ČTK

V Kyselce na Karlovarsku dnes slavnostně otevřeli Muzeum stáčení minerálních vod a minerálky Mattoni. Vybudovaly je Karlovarské minerální vody (KMV) v opraveném Löschnerově pavilonu, jedné z nejcennějších památek v bývalém lázeňském městě. Na otevření přijel i pravnuk zakladatele firmy Rudolf Heinrich Mattoni, Američan, žijící nyní v Argentině.

V novém muzeu, které veřejnosti začne sloužit od 16. července, návštěvníci uvidí expozici věnovanou historii stáčení minerálky a zejména Heinrichu Mattonimu, který zdejší minerální vodu proslavil. Exponáty přitom muzeum získávalo i od místních obyvatel, řekl dnes ČTK Martin Hanzl, právník KMV, který měl vznik expozice na starosti.

"Po mattonce toho zbylo hodně, ale bohužel si to rozebrali místní i nemístní občané, kteří měli spoustu věcí doma a někteří byli ochotni se s námi o exponáty podělit. Samozřejmě řadu exponátů měla i společnost a řadu věcí zakoupil i pan Pasquale, který se o historii firmy zajímá," řekl Hanzl.

Generální ředitel KMV Alessandro Pasquale dnes uvedl, že myšlenka opravy a využití Löschnerova pavilonu pro muzeum vznikla už dávno. Práce na rekonstrukci objektu začaly v roce 2013 a hotovo bylo v roce 2015. Náklady byly 20 milionů korun. Dalších pět milionů pak stála samotná expozice, která se dnes otevřela.

Löschnerův pavilon, pojmenovaný po lékaři a příteli zakladatele tradice stáčení minerálek v Kyselce Heinricha Mattoniho, byl postaven v roce 1907. Sloužil původně jako provozovna, v níž se stáčela stejnojmenná minerálka. Od ukončení provozu ale památka, inspirovaná švýcarskou alpskou architekturou, chátrala.

Nyní je zde ve dvou patrech expozice a do budoucna by se muzeum mohlo rozrůst i o další část zastřešením zadní části koridoru. Tam by měla vzniknout rekonstrukce původního provozu, kdy se stáčela minerálka.

Kromě muzea byla dnes představena i nová kniha o historii rodiny Mattoni, jejímiž autory jsou Stanislav Burachovič a Jitka Kulhánková. Kniha se bude prodávat pouze v muzeu.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 16:56