Agris.cz - agrární portál

Žně v Ústeckém kraji začaly s předstihem, sklízí se ječmen

13. 7. 2016 | ČTK

Žně v Ústeckém kraji začaly letos s předstihem. Pěstitelé už sklidili zhruba polovinu ploch osetých ozimým ječmenem. Do pšenic kombajny vjedou nejspíš koncem týdne. ČTK to dnes řekl ředitel Agrární komory Ústeckého kraje Jaroslav Brožka.

Žně zahájily velké podniky ve všech pěstitelských regionech kraje. Ozimým ječmenem bylo oseto 4679 hektarů. "Zhruba polovinu ploch s ječmenem stihli pěstitelé sklidit do neděle. Protože v pondělí žádné srážky nespadly, pokračuje se," řekl Brožka.

Se sekáním pšenice začnou pěstitelé koncem týdne. Kvalitu úrody lze podle Brožky zatím těžko odhadovat. "U ječmene se kvalita nesleduje, protože se používá pouze jako krmivo. Uvidíme u pšenice," podotkl. "Úroda u ječmene je srovnatelná s loňskem," řekl.

Přívalové deště a kroupy způsobily polehnutí porostů pšenic, sekání tak může trvat déle. Loni velké podniky dokončily sklizeň kolem 12. srpna, letos to může být později. "Vše záleží samozřejmě na počasí," dodal Brožka.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 23:41