Agris.cz - agrární portál

Firmy se odvolaly proti zastavení insolvence Templářských sklepů

13. 7. 2016 | ČTK

Dvě firmy se odvolaly proti zastavení insolvenčního řízení s Templářskými sklepy Čejkovice, o kterém rozhodl Krajský soud v Brně koncem května. Případem se bude proto zabývat Vrchní soud v Olomouci. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Vinařská firma návrhy na insolvenci dlouhodobě označuje za šikanózní a odmítá je.

Proti zastavení insolvenčního řízení se odvolaly společnosti VÍNO CZ a ALADIN plus a.s. Tvrdí, že Krajský soud v Brně nepostupoval správně. "Nemohl učinit závěr o tom, že předložené listiny uplatněné pohledávky neosvědčují," uvedly firmy ve svém podání. K tomu připojily jiný rozsudek Krajského soudu v Brně, podle kterého jsou Templářské sklepy Čejkovice povinny zaplatit 704.000 korun firmě ALADIN plus úrok. Rozhodnutí soudu je ale nepravomocné.

Templářské sklepy Čejkovice návrh na insolvenci považují za šikanózní. Firma čelila insolvenčnímu řízení už před dvěma lety. Krajský soud v Brně tehdy řízení zastavil a podání maďarské společnosti CORPONA TRADE odmítl. Chyběl v něm například konkrétní údaj o splatnosti pohledávek, které firma uvedla.

Templářské sklepy Čejkovice ročně vyrobí kolem šesti milionu lahví vín včetně sektů. Patří k největším firmám v oboru. Vinařské družstvo bylo v Čejkovicích založeno v roce 1936. Družstvo si pronajalo v obci sklepy, které v krátké době zprovoznilo. Na počátku se do družstva přihlásilo 109 členů a koupili podíly, jeden v hodnotě 100 korun. Čejkovičtí družstevníci vybudovali vinařský závod, který úspěšně hospodařil až do roku 1952, kdy bylo rozhodnuto o jeho zestátnění. Družstvo bylo obnoveno v roce 1992 pod novým názvem Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo. Firma má kolem 60 zaměstnanců a 110 hektarů vlastních vinic.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:00