Agris.cz - agrární portál

Žně ve středních Čechách začaly, výnosy budou podobné jako loni

13. 7. 2016 | ČTK

Žně ve středních Čechách začaly sklizní ozimého ječmene, sklizeno je zatím asi jen jedno procento ploch osetých obilím. Sklizeň nyní přerušily deště. Zemědělci v regionu letos čekají podobné výnosy jako loni. ČTK to řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který hospodaří na rodinném statku na Berounsku. Obilovinami je v kraji oseto asi 263.000 hektarů půdy.

Zemědělci loni ve středních Čechách sklidili asi 1,7 milionu tun obilovin, což bylo přibližně o 100.000 tun méně než v předešlém roce. Průměrný výnos činil 6,21 tuny na hektar, byl tedy nižší než v roce 2014, ale i tak byl větší než v průměrných letech. Pokud nebudou přívalové nebo dlouhotrvající deště, měly by být letošní výnosy stejné jako v loňském roce. "Porosty vypadají slušně," uvedl Stehlík.

Průměrný výnos dosud sklizeného ječmene činí 7,2 tuny na hektar, což je nadprůměrná hodnota. Sklizeň ječmene je ale také teprve na začátku, sklizeno je zhruba osm procent ječmenem osetých ploch. Sklizeň dalších obilovin ještě nezačala. Také sklizeň řepky by měla začít až v následujících týdnech. Touto plodinou je ve Středočeském kraji oseto 86.000 hektarů ploch.

Oproti loňskému roku by měla stoupnout kvalita sklizených brambor, ale záleží na tom, jaké bude počasí v následujícím měsíci. Dosavadní horké počasí a sucho se podle Stehlíka v regionu většinou negativně na plodinách neprojevily, v květnu byl srážek dostatek. Jen místy některé porosty zaschly a poté začaly znovu obrážet, pak může být problém s kvalitou obilí, a tak budou muset zemědělci plodiny se zelenými zrny před sklizní speciálně ošetřit.


Zdroj: ČTK, 13. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:59