Agris.cz - agrární portál

Právovárečníci chtějí zpět Měšťanský pivovar, dnes část Prazdroje

14. 7. 2016 | ČTK

Právovárečné měšťanstvo v Plzni se dnes opět přihlásilo o vlastnická práva na bývalý Měšťanský pivovar, který v roce 1842 vybudovalo a dnes je součástí Plzeňského Prazdroje. Reaguje tak na avizovaný odprodej největšího českého pivovaru. Právovárečníci upozorňují případné zájemce o koupi Prazdroje na svá nezadatelná práva a požádají vládu a parlament o součinnost, aby byly napraveny historické křivdy a údajně znárodněný majetek navrácen původním vlastníkům, řekl novinářům Ota Rubner, místopředseda měšťanstva, které uvedlo, že je podle Nejvyššího soudu ČR vlastníkem Měšťanského pivovaru a právním nástupcem jeho bývalých majitelů. Má nyní 225 členů a 1000 podílníků za plzeňské domy, které mají od krále Václava II. právo vařit pivo.

Prazdroj se nároky nesouhlasí. "Obhajujeme důsledně svou pozici v probíhajících soudních sporech. Máme zato, že všechny nároky byly v minulosti uspokojeny a charakter této aktivity je pouze spekulativní," uvedla mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

Prazdroj se stal letos součástí převzetí druhého největšího pivovaru na světě SABMiller jeho větším konkurentem Anheuser-Busch InBev. Evropská komise podmínila schválení transakce tím, že Anheuser-Busch InBev prodá kvůli omezení dominance na trzích téměř všechny pivovarnické aktivity SABMilleru v Evropě, tedy i Prazdroj.

"Část nabízeného majetku, tedy majetková podstata firmy Měšťanský pivovar v Plzni, zřejmě nebyla znárodněna, respektive znárodňovací proces byl sice v roce 1945 započat, ale nebyl dokončen," řekl Rubner. Tento majetek je zatížen žalobami na určení vlastnictví a to včetně vlastnictví k ochranným známkám Plzeňský Prazdroj a Pilsner Urquell, které patří k nejcennějším v ČR. O této skutečnosti jsou poznámky spornosti v katastru nemovitostí a registru ochranných známek. Právovárečníci opět upozornili, že s nimi dosud nikdo nevypořádal znárodněný majetek a že nedošlo k žádnému majetkovému vyrovnání.

"Město (které je významným členem Právovárečného měšťanstva v Plzni) postup právovárečníků podporuje a budeme za návrat tohoto rodinného stříbra zpátky do plzeňských rukou bojovat. Privatizace po revoluci nepřinesla zdaleka takové ovoce, v jaké jsme doufali," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Město má analýzu profesora Karla Eliáše, který údajně považuje nárok právovárečného měšťanstva za oprávněný. Primátor dnes odeslal žádost předsedovi vlády, dopis, aby pomohl při získání Prazdroje "zpět do vlastnictví města respektive státu". Vláda by měla podle všech radních města zahájit jednání o nákupu "tohoto ziskového a pro republiku důležitého podniku". Stát z něj může podle nich profitovat podobně jako například ze státního Budvaru.

"Součástí naší firemní filozofie je chránit tradice a odkaz našich předků, kteří stáli u zrodu úspěchu plzeňského ležáku. Udržujeme dlouhodobý kontakt a pravidelnou komunikaci s mnoha právovárečníky, kteří jsou potomky původních vlastníků plzeňských domů s historicky uděleným právem vařit pivo," dodala Němečková.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 10:30