Agris.cz - agrární portál

Zemas Čejč chce více než zdvojnásobit chov slepic pro vejce

14. 7. 2016 | ČTK

Zemědělský podnik Zemas Čejč z Hodonínska se chystá v nejbližší letech více než zdvojnásobit chov slepic pro násadová vejce, tedy ta, z nichž se líhnou kuřata. Po rekonstrukci dvou starších hal v areálu v Šardicích, které sloužily jiným účelům, se má na farmě v Šardicích chovat 30.000 nosnic, vyplývá z dokumentu na portálu EIA.

V současnosti chová podnik slepice ve dvou halách, které původně sloužily chovu skotu. Jedna ze dvou dalších hal chystaných k rekonstrukci taktéž sloužila pro chov býků, čtvrtá hala je původní sklad. "Zemas plánuje posílit reprodukční chov a rozšířením stávajícího dojde k optimalizaci výrobních kapacit. Jedná se o využití vznikajícího brownfieldu, což je významným pozitivem," píše se v dokumentaci. Rozšíření chovu má přinést trvale udržitelný zisk.

Počítá se s produkcí 270 vajec za rok na jednu slepici, starší slepice se posléze prodávají na maso. Podnik zužitkuje i slepičí trus, který jako hnojivo prodává podniku ZERA Ratíškovice. Nové provozy vytvoří tři pracovní místa.

Chov drůbeže se na jižní Moravě v posledních letech a měsících postupně rozšiřuje. Sáhla k němu například v Drysicích na Vyškovsku firma Lucidum Millenio, stejně tak firma Mach drůbež v Moravanech u Brna. Již v roce 2014 se rozhodla využít opuštěný zemědělský areál v Miroslavi na Znojemsku pro chov slepic společnost Integra. Trend potvrzují i statistiky. Loni a předloni se chovalo na jižní Moravě přes 3,2 milionu kusů drůbeže, v roce 2013 jen 2,8 milionu. Aktuálně se však zemědělci bojí levného dovozu vajec z Polska a hovoří o dumpingu, který by mohl být příčinou likvidace chovů.

Podnik z Čejče se věnuje jak rostlinné, tak živočišné výrobě. Zemědělské plodiny pěstuje na 2900 hektarech, chová skot, prasata, slepice a také má speciální chov daňků. V roce 2014 utržil 115 milionů a zaměstnával 90 lidí.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:54