Agris.cz - agrární portál

Bayer zvýšil nabídku na převzetí americké firmy Monsanto

15. 7. 2016 | ČTK

Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer zvýšil svou nabídku na převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto na 125 dolarů (přes 3000 Kč) za akcii z původních 122 dolarů na akcii. Bayer v dnešním prohlášení uvedl, že revidovaná nabídka přichází po několika týdnech jednání s firmou Monsanto. Celkovou hodnotu dohody však firma nezveřejnila s tím, že od původní nabídky, která ohodnocovala firmu Monsanto na 62 miliard USD, se změnily dluhové závazky americké společnosti. Spojením by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě.

Revidovaná nabídka představuje zisk 40 procent ve srovnání s cenou z 9. května, tedy den předtím, než Bayer oficiálně předložil Monsantu písemnou nabídku na převzetí. Bayer také nabídl poplatek pro případ zrušení dohody až 1,5 miliardy USD, aby tak vyjádřil důvěru v její úspěšné dokončení. Dodal, že je připraven učinit ústupky regulátorům, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma Monsanto v květnu původní nabídku od Bayeru odmítla. Označila ji za neúplnou a finančně neadekvátní. Dala však najevo, že je ochotna s Bayerem o svém převzetí dále jednat.

Kombinací firem by vznikl podnik se silným zastoupením v USA, Evropě a Asii. Pokud by se transakce uskutečnila, byla by největší zahraniční akvizicí uskutečněnou německou firmou.

Monsanto je s podílem 26 procent jedničkou na trhu s osivy, vyrábí ale také například prostředek pro hubení plevelu Roundup. Má zhruba 20.000 zaměstnanců.

Firma Bayer mimo jiné vyvinula aspirin a působí v řadě oblastí, včetně produkce osiv, ochrany plodin před škůdci a ničení plevele. Vyrábí i plasty a s podílem 18 procent je rovněž druhým největším producentem chemikálií pro zemědělskou výrobu. Po celém světě má 117.000 zaměstnanců.


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 16:01