Agris.cz - agrární portál

Sdružení: Změny regulace trhu potravin jsou příliš časté

15. 7. 2016 | ČTK

Časté změny regulace prodeje potravin v ČR mohou vést k přeregulovanosti trhu na úkor účinného výkonu dozoru. A i když je regulace vedena ve prospěch spotřebitele, většinu aktuálních problémů na trhu v podstatě není schopna vyřešit. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Sdružení českých spotřebitelů. Zároveň upozornili na to, že letos vstoupí v účinnost další novela zákona o potravinách, a to v situaci, kdy i u současné právní úpravy existuje problém s vymahatelností.

Příkladem jsou požadavky zákona na označování nebalených potravin mj. na informace o výrobci či hlavní složce potraviny. "Je stále mnoho řeznictví, uzenářství, pultových prodejů ve větších prodejnách, kde tyto informace k dispozici nejsou. Je to tedy právě jeden z takových příkladů, kdy sice ve prospěch spotřebitele jsou opatření zavedena a my to vítáme, ale ve skutečnosti uplatňována nejsou," uvedl předseda sdružení Libor Dupal. Obecně ale považuje regulaci trhu potravin za prospěšnou.

Další novela zákona o potravinách, která letos vstoupí v účinnost, zavádí zákaz označování potravin logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní. Novela má také sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa.

Velcí obchodníci budou muset předávat nevyužité potraviny do potravinových bank. Kritikům vadilo, že je nebudou moci dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) změnu hájil s tím, že ročně je v Česku vyhozeno až 80 kilogramů potravin na občana. Za kvalitu přerozdělovaných potravin bude podle ministra odpovídat jejich konečný distributor. Má dostávat potraviny s deformovaným obalem nebo nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.


Zdroj: ČTK, 15. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 19:12