Agris.cz - agrární portál

Lesy města Brna otevřely opravený areál po vojácích

16. 7. 2016 | ČTK

Lesy města Brna dnes otevřely opravený areál mezi městskými částmi Řečkovice a Ivanovice poblíž depozitáře Technického muzea. Zpustlý areál, nyní nazvaný U Mravence Lesíka, Lesy města Brno přebraly po vojácích, podnik místo zbavil odpadu a nebezpečného materiálu, udělal terénní a stavební úpravy. Nově bude areál sloužit lesní pedagogice, řekl dnes novinářům ředitel městské společnosti Jiří Neshyba.

"Bývala tu uskladněná munice a několik dřevostaveb se správní budovou. Většinu staveb jsme odstranili a správní budovu zrekonstruovali. Obnovili jsme oplocení," řekl Neshyba. Lesáci udělali i terénní úpravy a chystají jednu či dvě naučné stezky pro děti. Také plánuji prostor pro venkovní divadlo a občas by se zde měl uskutečnit i koncert.

V budově bude bydlet správce a areál bude otevřený všem. "Rozhodli jsme se, že nejlépe bude, když poslouží Brňákům. Soustředíme se na lesní pedagogiku. Spolupráci se školami máme rozvinutou a cílíme převážně na první stupeň, nabízíme pět celodenních programů," uvedl Neshyba. Výuka se obvykle koná přímo v lese, pokud je příznivé počasí.

Letošek Neshyba označuje za nultý ročník. "Naplno chceme činnost rozjet příští rok. Máme na další tři roky rozplánovanou šestimilionovou investici a postavíme zde například další domečky v korunách stromů, v nichž nabídneme ubytování," řekl Neshyba. Zatím společnost pronajímá jeden na Babím lomu.

Lesy města Brna otevřely nový areál u příležitosti 550 let jejich existence. Jsou největším podnikem svého druhu v republice, obhospodařují 8200 hektarů lesů, které jsou převážně mimo brněnský katastr. Rozkládají se směrem na sever na Blanensko a nejdále až k Březové nad Svitavou, dále směrem na Velkou Bíteš na pomezí s Vysočinou. Zhruba 6000 hektarů slouží k hospodářskému využití, dále plní funkci rekreační či vzdělávací. Část území je vymezena také jako bezzásahová.


Zdroj: ČTK, 16. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 14:11