Agris.cz - agrární portál

Mobilní aplikace umožňuje zadávat a vyhledávat ovocné stromy

18. 7. 2016 | ČTK

V nové mobilní aplikaci mohou lidé zadávat do otevřené mapy volně přístupné ovocné stromy a vyhledávat je. Aplikace navazuje na obdobný web, který před rokem spustila iniciativa Na ovoce. Vznikla díky sbírce formou crowdfundingu. Díky ní si mohou lidé natrhat ovoce na stromech, které nikomu nepatří.

Na internetových stránkách je registrovaných přibližně tisíc uživatelů, takzvaných sběračů. Do mapy zanesli téměř deset tisíc značek o výskytu ovocných stromů, keřů nebo bylin. Zavázali se řídit etickými pravidly iniciativy. Především musejí u příslušných úřadů zjišťovat, zda sběrem ovoce na volně rostoucích stromech neporušují nějaká vlastnická práva. Také stromy podél cest nebo ve zdánlivě opuštěných sadech mohou být pronajaty nebo svěřeny do správy jiným organizacím, takže je není možné legálně sbírat, upozornila iniciativa na webu.

Spolek chce obnovit zájem o ovocné stromy a sady v krajině a zachovat ovocné stromy jako součást různorodosti české krajiny. "Česká krajina zarůstá, sady schnou a chřadnou. Je otázkou deseti, patnácti let, kdy většina z nich přestane plodit. Je na každém z nás, zda tomu budeme nečině přihlížet, anebo dáme ovocné krajině nový život," uvedl v tiskové zprávě mluvčí iniciativy František Marčík.

Zakladatelka spolku Kateřina Kubánková věří, že díky aplikaci počet uživatelů a množství značek vzroste. "Aplikace je pro nás dalším důležitým krokem, jak upozorňovat na osiřelé bohatství naší krajiny. Našim podporovatelům tak plníme slib, který jsme jim dali během veřejné sbírky," poznamenala.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 02:26