Agris.cz - agrární portál

Průběh sklizní je letos zatím kvůli deštivému počasí pomalejší

19. 7. 2016 | ČTK

Průběh sklizně je letos zatím v Česku pomalejší, intenzivnějšímu postupu žňových prácí zabránilo především počasí. K pondělí 18. července bylo sklizeno 6,8 procenta ploch obilovin a 3,6 procenta ploch řepky. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo zemědělství. Loni touto dobou bylo sklizeno 9,7 procenta ploch obilovin a 9,1 procenta ploch řepky.

"V minulých týdnech se lokálně na celém území ČR vyskytovaly dešťové přeháňky, které zbrzdily v mnoha krajích celkový postup žní," uvedlo ministerstvo.

V minulém týdnu pokračovala sklizeň především ozimého ječmene, kde je sklizeno 68,4 procenta ploch. Sklizeň ostatních obilovin byla teprve v počátcích. Celkem je v Česku sklizeno zhruba 86.000 ha ploch základních obilovin s celkovou produkcí 533,6 tisíce tun.

Postup sklizní se liší podle regionů. Nejvíce obilovin je tradičně sklizeno v Jihomoravském kraji, kde je v případě ozimého ječmene sklizeno 53 procent ploch. Začíná se také rozbíhat sklizeň ozimé pšenice, kde je sklizeno osm procent ploch.

Nejvíce pokročila sklizeň ozimého ječmene ve Zlínském kraji, kde je ho sklizeno 96 procent ploch. Naopak nejpomalejší průběh žní je zatím v Karlovarském kraji, kde sklizeň obilovin teprve začala sklizní ozimého ječmene.

Průměrný výnos obilovin k 18. červenci činil 6,18 t/ha, což je zatím více než loni. Průměrný hektarový výnos u řepky dosahuje 3,6 t/ha. Řepka se sklízí zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji, v ostatních krajích je její sklizeň na začátku.


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:45