Agris.cz - agrární portál

Zámecký park v Buchlovicích na Slovácku popatnácté provoní česnek

19. 7. 2016 | ČTK

Zámecký park a městečko Buchlovice opět provoní česnek. V sobotu se tam koná 15. ročník festivalu věnovaného této zelenině. Jeho cílem je podpora domácích pěstitelů. Akce se ponese v duchu neobvyklých soutěží a česnekových specialit. Začne v 10:00 předáním úrody starostovi a zpěvem česnekové hymny. Chybět nebude ani mistrovství republiky v plivání česneku na dálku.

Festival se každoročně těší velké oblibě. Do Buchlovic jezdí tisíce lidí z různých částí Moravy i Čech, kteří kromě zábavy nakupují ve velkém letos vypěstovaný česnek. Prodá se ho několik tun. "Letos očekáváme méně prodejců než loni, asi kolem 30. Někteří ještě nemají česnek usušený, další si nestačili vyřídit festivalový certifikát nutný k prodeji," řekl dnes ČTK Miloslav Hrdý z pořádající Folklorní agentury Buchlov.

Certifikát potvrzuje, že prodávaný česnek pochází výhradně z českých nebo slovenských sadeb. V minulosti se totiž na festivalu objevili podvodníci, kteří nabízeli jako český česnek pocházející ze Španělska. Motto festivalu "Jakub, Jakub, česnek nakup, na tvůj svátek Evžene, těžko už se sežene!" odkazuje na to, že je nejvyšší čas si oblíbenou zeleninu pořídit. Jakuba bude 25. července, na Evžena (10. listopadu) je už k dostání obtížně.

Kromě česneku, o kterém pořadatelé říkají, že je věčný, budí každoročně zájem také speciality, jejichž nedílnou ingrediencí je česnek. Na jídelním lístku se objeví i česnekové nápoje, pálenky nebo koláče. Česnek bude ukrytý v dekoracích a bude i součástí sportovních klání. Kromě česnekového běhu zámeckým parkem změří lidé síly v čemosu, což je česnekové moravské sumo, i v zahradní hře pro všechny nazvané česnekový kikindáš.

Nejen dámy potěší česneková módní přehlídka. Děti si zase vyzkoušejí lukostřelbu na česnekový cíl a lovení česneku. Malé slečny si mohou vyrobit česnekové panenky a korále nebo složit hlavolam. Chybět nebudou soutěže čichačů, o nejkrásnější česnekový cop nebo populární hra pro celou rodinu "O nejsmradlavější dítě". Festival láká také na košt česneku, vystoupení folklorních souborů, odborný seminář o česneku i na mši za česnek.

Kompletní program festivalu, který potrvá do 18:00, je na webu www.festivalcesnekubuchlovice.cz.


Zdroj: ČTK, 19. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:24