Agris.cz - agrární portál

Brněnský minipivovar se stěhuje do nového působiště

22. 7. 2016 | ČTK

Po více než 80 letech se letos vrátí výroba piva do jednoho z největších pivovarských areálů, který v minulosti fungoval na Moravě. Brněnský minipivovar Lucky Bastard se v září přestěhuje do nových prostor, které jsou v areálu bývalého pivovaru Moravia na rohu Kotlářské a Štefánikovy ulice a dlouhá léta sloužily jinému účelu. Minipivovar se stěhuje proto, že mu dosavadní prostory už nestačily, řekl ČTK Jan Grmela z vedení pivovaru.

Lucky Bastard má v rozlehlém areálu bývalé Moravie pronajatou část místností. Jeho nový provoz bude mít kapacitu 4500 hektolitrů. Firmě areál vyhovuje pro jeho historickou spjatost s pivovarnictvím, navíc je blízko místu, kde pivo zatím vaří. "Otevřít chceme letos v září. Fungujeme od roku 2013, změnit prostory jsme museli kvůli velkému zájmu o naše pivo. V poslední době už jsme na hraně kapacity, proto jsme se museli přesunout," uvedl Grmela.

Lucky Bastard bude dál vařit svrchně kvašená piva. Zatím ale nemůže dělat všechny druhy svých piv naráz, to se po stěhování má změnit. Majitelé chtějí minipivovar zpřístupnit i návštěvníkům. "Ochutnávková místnost bude přímo v pivovaru, bude se tedy pít uprostřed technologie. Lidé si budou moci prohlédnout, jak se pivo vaří, například ve Spojených státech amerických je to docela běžná záležitost. Hodně se nám to líbilo," uvedl Grmela.

Z bývalého velkopivovaru Moravia, který zanikl ve 30. letech minulého století, zbyla jen část. Jde zejména o budovy bývalé sladovny, kde bude i nový minipivovar. Zbytek areálu byl asanován a na jeho místě jsou nyní obytné domy. Zachovala se ještě administrativní budova, památkově chráněný palác sladovnické rodiny Morgensternových. Ten nedávno změnil majitele, který už začal s jeho rekonstrukcí. "Bude zde například kavárna," řekla dnes ČTK nová majitelka Ingrid Hradečná.

V Brně a okolí bylo na přelomu 19. a 20. století kolem deseti velkých průmyslových pivovarů. Pivo se ale ve velkém vaří už pouze ve Starobrnu, dále je ve městě desítka minipivovarů. Historii brněnského pivovarnictví loni ukázala výstava na hradě Špilberk. Některé staré pivovarské budovy se sice opravují, jiné jsou ale dál v troskách. Příkladem je areál Braunerova pivovaru v Pekařské ulici nebo starý pivovar v brněnských Ivanovicích.

Vracet vaření piva do areálů, které k tomuto účelu sloužily v minulosti, je v posledních letech trendem. Pivo by se mělo v nejbližších měsících začít znovu vařit například v Sokolnicích u Brna. Ve Slavkově funguje minipivovar sice na místě bývalého mlýna, ale v těsném sousedství bývalého pivovaru. Před několika týdny se výroba piva vrátila do Záhlinic na Zlínsku, kde funguje úspěšná sladovna. Na Zlínsku se znovu vaří pivo i v Malenovicích, které jsou dnes už součástí krajského města.

Filip Vrána


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:21