Agris.cz - agrární portál

Oranžové víno? Vyrábělo se už dřív. Je to hlavně marketingový tah, tvrdí Osička

22. 7. 2016 | Denik.cz

Lidé na Břeclavsku mohou ochutnat vína zbarvená do oranžova. Vinařství z Lednice je vydává jako novinku. Podobně se ovšem vyrábělo už dříve.

Čtvrtá barva vína? Po bílém, červeném a růžovém přišlo lednické vinařství Annovino s oranžovým. Jako velkou novinku. Do oranžova zbarvili Rulandské šedé a Tramín červený. „Jde o novou barvu vína a jiný rozměr chuti. Tímto jsme obohatili nabídku moravských vín a přispěli částečně k návratu původních starobylých technologií ve spojení s moderními postupy řízeného kvašení," uvedl marketingový ředitel vinařství Petr Krejčík.

Oranžové víno

Technologie spočívá v dlouhé maceraci hroznů určených pro výrobu bílých vín. Vyznačuje se naoranžovělou barvou. Ve vůni bývají charakteristické tóny sušeného ovoce. Zdroj: znalecvin.cz

Reakce se různí. Například obchodník s vínem Luboš Osička považuje oranžové víno hlavně za marketingový tah. „Je to svým způsobem móda. Veze se na vlně například s autentickými víny. Má tmavší barvu, tak to nazvali oranžovým vínem," myslí si rodilý Velkobílovičan.

Až taková novinka na tuzemském trhu to přitom není. Potvrzuje to i vinař Petr Marcinčák. „Není to příliš obvyklý nebo rozšířený typ vína. Ale já jsem první oranžové víno vyrobil už z ročníku 2013. To většina vinařů ani nevěděla, že je něco takového možné. Už v té době je mohl člověk zatřídit na Státní zemědělské a potravinářské inspekci," řekl Mikulovan.

Marcinčák udělal po dobré zkušenosti z roku 2013 oranžové víno i z loňské úrody Rulandského šedého. „Lidé víno jako novinku vyhledávají. Zákazníkům chutná, je po něm velká poptávka," pochvaloval si Marcinčák.

Podle Osičky by měl vinař přistupovat k výrobě oranžového moku jako k produkování červeného. „Je to víno, které je macerované. Delší dobu leží na stupkách," vysvětlil Marcinčák.

Třeba v Gruzii se jejich výroba zachovala dodnes. „V historickém kontextu se takhle u nás vína pravděpodobně také dělala," uvedl Osička.

Autor: Michal Hrabal


Zdroj: Denik.cz, 22. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 04:20