Agris.cz - agrární portál

Na Slavnostech okurek letos mohou lidé soutěžit v plnění sklenic

22. 7. 2016 | ČTK

Tradiční klání o nejlepší sterilovanou pochoutku a rychlokvašku letos při Slavnostech okurek ve Znojmě doplní ještě soutěž v plnění zavařovacích sklenic. Lidé mohou 5. a 6. srpna také ochutnat degustační menu. ČTK to řekl Jaroslav Chaloupecký ze Znojemské besedy. Okurky ze Znojma si v minulosti získaly proslulost, jejich velkovýroba se už ale přestěhovala jinam.

V pátek 5. srpna připraví degustační menu tři šéfkuchaři, stejně jako loni to budou Jiří Lot, Václav Šmerda a Roman Ťulpa. Okurky zakomponují do každého chodu. Návštěvníci tak ochutnají například salát s okurkovou marmeládu, plněnou bylinkovou palačinku s chlazeným lečem nebo okurkovou panna cottu.

Sobotní program obstarají soutěže. Loni se do nich zapojilo rekordních 38 vzorků včetně jednoho z Rakouska. "Zájemci se mohou hlásit až do 29. července, přihlášky přicházejí většinou až na poslední chvíli," uvedl Chaloupecký. Součástí akce budou i farmářské trhy a hudební vystoupení.

Nově bude na Moravském náměstí po celé dva dny výstava zemědělské techniky. "Přehlídku zemědělských strojů jsme do programu zařadili pro zpestření jako novinku. Věříme, že zaujme nejen dospělé, ale především děti," řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Devátý ročník Slavností okurek je součástí celoročních oslav 790 let královského města Znojma. První semínka okurek přivezl v 16. století z Maďarska opat místního kláštera Sebastian Freytag. Pěstování okurek se velmi dařilo, místní produkci pak proslavil charakteristický sladkokyselý lák.

Znojemská konzervárna, která okurky vyráběla, zanikla v roce 2003. Firma Hamé svou výrobu přesunula do Bzence na Hodonínsku.


Zdroj: ČTK, 22. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 17:51