Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 22. – 24.7. 2016

25. 7. 2016 | Agris

Dosavadní sklizeň na Slovensku potvrzuje nadprůměrnou úrodu obilí

Dosavadní průběh sklizně na Slovensku potvrzuje dřívější odhady, že úroda obilí bude nejvyšší za poslední roky. Sklizeň by mohla dosáhnout tří milionů tun, řekl dnes novinářům šéf zemědělské komory Milan Semančík. Ty plochy, které jsou sklizeny, signalizují nadprůměrnou úrodu.

Ministr Jurečka: Zemědělce v živočišné výrobě letos podpoříme až čtyřmi miliardami korun

Celkově až čtyři miliardy korun mohou letos nad rámec běžných prostředků získat zemědělci v živočišné výrobě. Ministerstvo zemědělství aktuálně přidalo z vlastního rozpočtu dalších 500 milionů korun na kompenzace způsobené loňským suchem zemědělcům v živočišné výrobě.

Houby rostou v Česku málo, lepší situace je na horách

Houby v Česku rostou málo, příliš jim nepomohla ani nedávná vlna dešťů. O něco lepší je situace pouze ve středních a vyšších polohách, kde se dají nalézt například i hřiby, kterou jsou nyní v nížinách spíše vzácností. Dnes to řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Slovenské ceny potravin jsou nejvyšší ve střední Evropě

Slovensko patří v Evropské unii k zemím s nejlevnějšími potravinami a nealkoholickými nápoji, ve srovnání s ostatními státy z takzvané visegrádské čtyřky (V4; Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko) jsou ceny těchto výrobků v zemi pod Tatrami ale nejvyšší. Vyplývá to z nejnovější analýzy slovenského peněžního ústavu Poštová banka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 25. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:05