Agris.cz - agrární portál

K návrhu zahrádkářského zákona vláda asi zaujme neutrální postoj

25. 7. 2016 | ČTK

Vláda na svém středečním jednání zřejmě zaujme neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu zahrádkářského zákona. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády. Podle něj návrh obsahuje některé nedostatky, které bude nutné zohlednit. Pod návrhem zákona jsou podepsány čtyři desítky poslanců včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Zákon především stanovuje zahrádkářskou činnost jako veřejně prospěšnou a má pomoci řešit problémy s pozemky pro zahrádkové osady. Po jeho přijetí volají zahrádkáři řadu let.

V návrhu stanoviska kromě jiného stojí, že podle názoru vlády se navrhovaná právní úprava může do jisté míry jevit jako nadbytečná, neboť existující normy veřejného i soukromého práva poskytují dostatečný prostor pro zahrádkářskou činnost. Vláda také poukazuje na to, že návrh sice uzákoňuje zahrádkářskou činnost jako veřejně prospěšnou, to je ale v rozporu se samotnou definicí této činnosti obsaženou v předloze.

Návrh zákona definuje zahrádkářskou činnost jako činnost zaměřenou na pěstování ovoce a zeleniny, květin, užitkových a okrasných rostlin na zahrádkách, jejich další zpracování a úpravu, směřující k uspokojení zájmů těch osob, které tuto činnost vykonávají. V definici se dále hovoří o podílu zahrádkářů na dosahování obecného blaha aktivní účastí na tvorbě a ochraně životního prostředí a krajinného vzhledu, uplatňování zdravého životního stylu nebo výchově mládeže k ochraně přírody.

Ve stanovisku se ale uvádí, že zahrádkaření není a nemůže být ochranou přírody proto, že intenzivně využívaná plocha zahrádky není přírodou. V konkrétních případech může být zahrádkaření s ochranou přírody přímo v rozporu, a to například zavlékáním invazivních rostlin nebo koncentrace škůdců, stojí v materiálu.

V návrhu zákona také stojí, že zřizovatel zahrádkové osady navrhne vydání územního rozhodnutí pro její zřízení podle stavebního zákona. Vládní legislativci poukazují na to, že stavební zákon takové územní rozhodnutí nezná a není přípustné stanovit takový typ rozhodnutí v jiném zákoně.

Sněmovna už obdobný návrh zahrádkářského obdržela v roce 2009, schválený zákon však vetoval prezident Václav Klaus a Sněmovna už o jeho vetu nerozhodla. Nynější návrh dostanou k projednání poslanci bez ohledu na výsledné stanovisko kabinetu. Zatím není jasné, kdy se poslanci začnou návrhem zákona zabývat.


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:55