Agris.cz - agrární portál

Někteří zemědělci dosáhli u ječmenů rekordních výnosů

25. 7. 2016 | Denik.cz

První část žní zemědělcům na Třebíčsku skončila. Ječmeny, které zaseli loni na podzim, už mají z velké části sklizené. Podle oslovených letošní počasí ozimým ječmenům přálo. „Mohla za to matka příroda, dobře zvolený plán hnojení a taky kvalitní agronom," usmíval se agronom Zemědělského družstva v Hrotovicích Vít Ševčík.

Má důvod k radosti. Zatímco loni hrotovičtí družstevníci sklidili z každého hektaru v průměru 6,4 tuny, letos to bylo o poznání více. „Je to náš historický rekord. Přesné číslo ale říkat nechci, protože by nás okolní zemědělci neměli rádi," podotkl Vít Ševčík.

Na sklizeň si nestěžuje ani agronom Zemědělského družstva Dešov František Zvěřina. Kombajny tam sklidily přes osm tun z hektaru. Celkem byl ozimý ječmen na 60 hektarech. „Přes osm tun je velmi solidní," pochvaloval si František Zvěřina.

Také podle ředitele Okresní agrární komory v Třebíči Karla Coufala dopadla první část žní úspěšně. „Zaznamenal jsem zprávy od zemědělců o opravdu dobrých žních, na oficiální výsledky si ale ještě budeme muset počkat. Práce však u konce ještě zdaleka nejsou a bude záležet na počasí, zda zemědělcům bude i nadále přát," poznamenal.

Právě počasí už však má za následek některé škody. Deštivé počasí z minulého týdne například neprospělo řepkovému poli u silnice mezi Zárubicemi a Oduncem.

Právě do něj se včera poprvé zakously kombajny Zemědělského družstva Hrotovice. „Porosty vypadají pěkně, ale část lehla kvůli vodě, která spadla. Možná je to ale souběh více faktorů, protože když se podíváte na strniště, tak je letos víc dohněda, jindy bývá spíš zelené, takže za to možná zčásti mohla i nějaká choroba," zamýšlel se Vít Ševčík.

Další práce na sečení řepek a poté dalších plodin, hlavně pšenice a jarního ječmene, navíc může na Třebíčsku paradoxně ovlivnit také počasí z posledních dnů na jižní Moravě a dokonce Slovensku. „Jsou tam totiž vyjeté kombajny, my máme jeden v Pavlovicích na jižní Moravě. Některé si půjčujeme od sousedů a vím od nich, že jejich stroje se zasekly na Slovensku. Prý tam kvůli počasí deset dnů prostály, což je při žních hrozně moc času," připomněl agronom hrotovického družstva.

Deště z minulého týdne nemusejí být na Třebíčsku v době letošních žní poslední. Podle včerejší předpovědi z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu by se přeháňky a bouřky mohly na Vysočině objevit dnes i v neděli.

Zemědělci by to nepřivítali. „Pokud by se jednalo o velké bouřky, mohlo by obilí polehat a výnosy by se tím někde i rapidně snížily," upozornil Karel Coufal.

Podle Františka Zvěřiny z dešovského družstva by zemědělcům uškodila dokonce jakákoli kapka deště. „Každá srážka v době žní už teď bude jen kontraproduktivní a bude mít negativní vliv na zrno. Jednak se oddálí průběh žní a bude to mít i kvalitativní vliv na stav potravinářských obilovin," mínil.

Velké množství zemědělců na Třebíčsku se v tomto týdnu pustilo do sklizně řepek. Zatímco družstevníci z Hrotovic vyhlížejí minimálně průměrné výnosy, přičemž rekordní v minulosti dosáhl 4,7 tuny z hektaru, ti z Dešova budou lány sklízet postupně. „Hlavně na písčitých a obecně lehčích půdách ještě není vše zralé. Proto z velkých lánů vykusujeme jen určitá místa. Pokud nám bude v nejbližších dnech přát počasí, tak vše do poloviny příštího týdne dozraje a my to sklidíme," popsal František Zvěřina.

Autor: Kamil Černý


Zdroj: Denik.cz, 25. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:36