Hlavní obsah

V Česku roste nejvíc máku za šest let, jsme světovou špičkou

Novinky, tov

V Česku se letos pěstuje mák na ploše 35,5 tisíce hektarů. To je o devět procent více než loni a nejvíc od roku 2010, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Česko je v pěstování potravinářského máku na světové špičce spolu s Tureckem. Propad produkce v několika předchozích letech souvisel s dovozem méně kvalitního máku, pěstovaného pro farmaceutické účely.

Foto: Profimedia.cz

Makové pole

Článek

Mák byl letos zaset na ploše o třetinu větší než brambory. Na druhou stranu žluté lány řepky, v Česku nejrozšířenější olejniny, jsou oproti těm makovým stále desetkrát větší.

Nejvíce se v historii Česka pěstovalo máku v roce 2008, tehdy rostl na ploše téměř 70 tisíc hektarů. V následujících letech zemědělci seli máku méně, v roce 2012 jen něco přes 18 tisíc hektarů. Od té doby ale osetá plocha roste.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj oseté plochy máku

„Je to pozitivní zpráva. Předchozí útlum pěstování máku v ČR měl dva základní důvody – pokles jeho cen až k hranici 20 korun za kilogram, přičemž výkupní ceny, kdy pěstitelé máku alespoň neprodělávají, činí 30 a více korun za kilogram,“ řekl Novinkám agrární analytik Petr Havel.

Druhým důvodem byl podle něj dovoz nekvalitního, ale levnějšího máku ze zahraničí do ČR. Díky vyhlášce z roku 2015 byl ale mák zařazen mezi plodiny podléhající oznamovací povinnosti při dovozech ze zahraničí, čímž se otevřela možnost dovážený mák kontrolovat. Když poté mírně oživily ceny máku a pohybují se právě kolem zmiňované hranice 30 korun za kilogram, začali pěstitelé v ČR mák opět ve větší míře pěstovat.

Není mák jako mák

„Česko je největším pěstitelem máku pro potravinářské účely na světě, problém je, že ve světě se pěstuje také mák pro farmaceutické účely. Rozdíl je v obsahu morfinu, což je droga, a právě proto je pěstování máku v řadě zemí zakázáno. Potravinářský mák přitom má podle tuzemské legislativy obsah morfinu jen 43 miligramů na kilogram, odrůdy máku pro farmaceutické účely ale mají morfinu i několik procent,” upřesňuje Havel.

Morfinové alkaloidy jsou izolovány z makoviny – z makové slámy. Semeno je vedlejším produktem, a prodává se proto levněji než semeno máku pěstovaného speciálně pro potravinářské účely.

Čeští pěstitelé máku argumentují tím, že mák pěstovaný pro farmaceutické účely má horší chuť. V Bruselu usilují o získání zeměpisného označení Český modrý mák.

Nejvíc vyvážíme do Ruska

„Jsme léta největšími pěstiteli potravinářského máku ve světě. Záleží trochu na tom, jak se urodí v Turecku, ale od roku 2012 je podle statistik Světové zemědělské organizace (FAO) naše republika největším pěstitelem, i co se celkové produkce týká, tedy nejen v přepočtu na hlavu,” řekl Novinkám Václav Lohr ze spolku pěstitelů Český modrý mák.

Většina máku vypěstovaného v Česku jde na vývoz – nejvíce ho míří do Ruska, Rakouska, Německa, Polska a na Slovensko. Ruské embargo na dovoz potravin z EU se máku, na rozdíl od mléčných výrobků, masa a některých druhů ovoce či zeleniny, nedotklo.

Loni se mezi exportními zeměmi objevily i Argentina, Brazílie či dokonce Afghánistán. Podle Lohra šlo ale o malé množství určené zřejmě pro krajánky nebo české vojáky na misi.

Nejvíce máku na světě se pěstuje právě v Afghánistánu, ale nezákonně. Používá se hlavně pro výrobu drog, jako jsou opium či heroin. Potravinářský mák se ve větším pěstuje ještě ve Francii, v Maďarsku či Rumunsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám