Agris.cz - agrární portál

Muzeum medoviny přiblíží historii nejstaršího nápoje s alkoholem

29. 7. 2016 | ČTK

Historii údajně nejstarší formy kvašeného alkoholického nápoje vyráběného z medu, vody a kvasu přiblíží pražské Muzeum medoviny. Expozice o historii a výrobě medovin by v ulici Na Zderaze měla být otevřena v září. Dnes tam bude v prodejně medoviny a včelích produktů symbolicky položen její základní kámen. Novináře o tom informoval Jiří Pouček, zakladatel Muzea medoviny.

Muzeum nabídne například informační panely přibližující historii výroby medoviny a její detaily, pomůcky používané včelaři i samotné degustační vzorky. "Chci dát zájemcům možnost ochutnat různé druhy medoviny z celého světa," řekl ČTK Pouček.

Koncept Muzea medoviny je v České republice a pravděpodobně i v Evropě podle Poučka unikátem. "Podobnou specializovanou prodejnu medovin s muzeem jsme našli zatím nejblíže v americkém Portlandu," uvedl.

Prodejna spojená s budoucím muzeem nabízí tradičně vyráběnou medovinu, která není doslazována cukrem, dolihovaná a neobsahuje umělá aromata. "Přidávání náhražek do medovin je bohužel nešvar velkoproducentů medovin, který je nehezkým dědictvím šedesátých let minulého století, a který se do dnešního dne nepodařilo v České republice vymýtit. Takové nápoje bohužel medovině kazí dobré jméno," upozornil Pouček.

Dodal, že neplatí mýtus o medovině jako sladkém nápoji. Nabídka totiž zahrnuje od přírodních medovin přes bylinkové, kořeněné, až po ovocné medoviny, takzvané melomely.

Výroba medoviny je doložena už v nejstarších kulturách. Jak připravit medovinu věděli už starověcí Sumerové ve 3. tisíciletí před naším letopočtem. Cílevědomý chov včel je zaznamenán také v Egyptě, kde se včely chovaly v hliněných válcovitých nádobách asi od 4. tisíciletí před naším letopočtem a v Číně. Starověkým Řekům a Římanům byla medovina také známa, ale považovali ji spíše za podřadný nápoj. Med používali spíše k doslazování trpkého vína.

Doloženo je i prastaré užívání medového vína v Dánsku, Anglii a zejména Walesu. Existuje záznam, že na anglickém dvoře ve druhé polovině 17. století byla dobře vychlazená kořeněná medovina považována za největší delikatesu. Alkoholické nápoje z medu byly dobře známy i indiánům ve Střední a Jižní Americe v době ještě před vyloděním Španělů. Na území Česka se medovina hojně užívala v období říše Velkomoravské. Více informací se nachází na www.muzeummedoviny.cz.


Zdroj: ČTK, 29. 7. 2016





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:05